5 grudnia do Maria Alm, Muehlbach i Dienten przyjedzie święty Mikołaj. Towarzyszyć mu będą Śnieżynki – urocze młode damy rozdające cukierki i pierniczki oraz… Krampusy – stwory z piekła rodem rózgami wybijające publiczności grzechy z głowy poprzez tylnią część ciała w której plecy tracą szlachetną nazwę. Krampen po niemiecku oznacza pazur. Według pradawnych wierzeń to pół koza pół demon, który karze złych ludzi. Krampusy choć pojawiają się w adwencie tak naprawdę żyją w alpejskich styryjskich wioskach przez cały rok.
Młodzi ludzie przygotowują stroje, maski, to kto będzie bardziej przerażający jest swoistą lokalną konkurencją. Krampusy i Śnieżynki nie znikają wraz z końcem parady. Pojawiają się przez cały adwent na stacjach kolejek na narciarskich stokach. Z chichotem goniąc turystów swoimi rózgami. Za nimi zaś Śnieżynki nieodmiennie częstują łakociami. Koniecznie domowymi. To także swoista konkurencja pań domu.
W przeciwieństwie do popularnych jarmarków świątecznych u stów Wysokiego Króla sprzedaje się głównie domowe wyroby: sznapsy czyli owocowe destylaty, najczęściej z jabłek i gruszek ale także z jarzębiny, rokitnika, śliwek i innych owoców, domowe konfitury, dżemy, keksy, pierniki, a także ręcznie robione ozdoby choinkowe z drewna, słomy czy koronek. Jarmarki rozkwitają w piątki, soboty i niedziele, w rytmie wygrywanym przez orkiestry dęte. Górskie poranki rozświetlają świece i lampiony zdążających na roraty.
France, Haut Rhin, Muhlbach sur Munster, the village in winter, church and temple rebuilt after the First World War
sukces.rp.pl
Górskie specjały
Sznapsy, sery, konfitury, wędzone wędliny – tradycyjne alpejskie specjały można smakować na specjalnych kulinarnych trasach, które obejmują wizyty w gospodarstwach i karczmach. Jak niegdyś górnicy tak dziś narciarze smakują kasnocken czyli zacierek odsmażanych z cebulą i trzema rodzajami sera. Jada się je wprost z patelni. Tradycyjna kuchnia wpisuje się we współczesne trendy.
Region Hochkoenig jest jedynym certyfikowanym regionem wegańskim w Austrii, w menu większości bacówek i restauracji znajdują się wegańskie i wegetariańskie przysmaki. Grzane wino pachnące jabłkami, goździkami, cynamonem i miodem jest jednym z symboli adwentu i Świąt Bożego Narodzenia. W Hochkoenig poszli dalej i organizują festiwale lokalnych win.