Wjeżdża pizza, cała na biało. Brytyjskie pizzerie mają problem: brak pomidorów

Brytyjskie sklepy mierzą się z brakami owoców czy warzyw. Wśród najbardziej deficytowych produktów są obecnie pomidory. Pizzerie, dla których to niezwykle ważny składnik, starają się dostosować do sytuacji modyfikując swoje menu – pisze „Guardian”.

Publikacja: 27.02.2023 15:17

Pizzerie w Wielkiej Brytanii próbują sobie radzić dostosowując menu, w którym pojawiają się pizze cz

Pizzerie w Wielkiej Brytanii próbują sobie radzić dostosowując menu, w którym pojawiają się pizze czy makarony z sosem bez pomidorów.

Foto: Cathal Mac an Bheatha

W Wielkiej Brytanii na sklepowych półkach brakuje świeżych warzyw i owoców. Sytuacja jest na tyle trudna, że część sklepów zdecydowała się na ograniczenie ich sprzedaży. Powodem problemów jest chłodna zima na południu Hiszpanii i w Maroko, skąd Wielka Brytania importuje owoce i warzywa.

W sprawnym transporcie z Maroka do Europy nie pomagają sztormy na Morzu Śródziemnym oraz zmniejszone uprawy w szklarniach w Holandii, gdzie rolnicy ograniczyli produkcję ze względu na wysokie ceny energii. Taki sam problem mają także producenci szklarniowi na Wyspach.

Jak pisze „The Guardian”, zwykle z Murcji w Hiszpanii pochodziło o tej porze roku 80 procent niektórych rodzajów warzyw sprzedawanych w brytyjskich sklepach. Szacuje się, że dostępność niektórych owoców i warzyw na rynku spadła aż o 30-40 procent.

Wysokie ceny warzyw, które są obecnie towarem deficytowym, sprawiły, że włoscy restauratorzy w całej Wielkiej Brytanii zostali zmuszeni do modyfikacji swoich menu. W wielu włoskich daniach rolę pierwszoplanową grają bowiem pomidory, których brakuje lub są wyraźnie droższe niż dotąd.

Kryzys w Wielkiej Brytanii: pizza bez pomidorów

Jak wynika z danych Stowarzyszenia Szefów Kuchni Federazione Italian Cuochi UK (FIC UK), w ciągu ostatnich 12 miesięcy ceny pomidorów wzrosły aż czterokrotnie  – z 5 do 20 GBP za skrzynkę. Podniesione zostały nie tylko ceny pomidorów świeżych, ale także tych w puszkach. Rok temu zapłacić za nie trzeba było 15 funtów za zgrzewkę, a dziś – 30. Droższa jest także passata pomidorowa, której cena wzrosła o 70 proc. w ciągu ostatniego roku.

Czytaj więcej

„Nie więcej niż 2 kieliszki dziennie”. Nowe ostrzeżenia na butelkach prosecco

Brytyjscy konsumenci powoli zaczynają się przyzwyczajać, że włoscy restauratorzy coraz częściej starają się dostosować do trudnej sytuacji swoje menu – eliminują z niego pomidory, a brakujący składnik zastępują oferując „białe" sosy do makaronów czy pizzy. Szefowie kuchni jeszcze częściej niż zwykle używają obecnie serów oraz pozostałych warzyw, w tym cukinii bądź bakłażanów, które doskonale sprawdzają się jako baza rozmaitych sosów.

Carmelo Carnevale, prezes Włoskiego Konsorcjum Kulinarnego, powiedział w rozmowie z „Guardianem”, że ceny pomidorów wzrosły trzykrotnie tylko w ciągu ostatnich dwóch tygodni. - To dla nas bardzo trudny okres. Dwa razy w tygodniu dostajemy pomidory importowane z Włoch. Mamy szczęście, że je dostajemy – powiedział. – Pomidory są w wielu naszych potrawach. Musimy zachować swoją tożsamość bez uszczerbku na jakości. Nie możemy też podnieść naszych cen, więc nie osiągamy zysku – dodał. – Biała pizza, białe sosy do makaronów czy mniejsza ilość pomidorów, robimy z tego trend, bo ceny idą w górę albo w ogóle nie ma pomidorów – zaznaczył.

Brytyjski rząd zapewnia, że Wielka Brytania ma „odporny na trudności łańcuch dostaw żywności i jest dobrze przygotowana do tego, aby poradzić sobie z zakłóceniami”. Podkreślono także, że niebawem przeprowadzona zostane debata z supermarketami na temat tego, jak pomóc przywrócić dostawy do normy.

W Wielkiej Brytanii na sklepowych półkach brakuje świeżych warzyw i owoców. Sytuacja jest na tyle trudna, że część sklepów zdecydowała się na ograniczenie ich sprzedaży. Powodem problemów jest chłodna zima na południu Hiszpanii i w Maroko, skąd Wielka Brytania importuje owoce i warzywa.

W sprawnym transporcie z Maroka do Europy nie pomagają sztormy na Morzu Śródziemnym oraz zmniejszone uprawy w szklarniach w Holandii, gdzie rolnicy ograniczyli produkcję ze względu na wysokie ceny energii. Taki sam problem mają także producenci szklarniowi na Wyspach.

Pozostało 83% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?