PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie

13 marca przy ulicy Waliców 13 w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie stolicy – PRIMITIVO Kuchnia i Wino. Wieczór który stał pod znakiem smaków z południa Europy, uświetniły gwiazdy show-biznesu.

Publikacja: 15.03.2024 17:53

Doszedłem do wniosku, że w Warszawie brakuje restauracji łączącej smaki z regionu Morza Śródziemnego

Doszedłem do wniosku, że w Warszawie brakuje restauracji łączącej smaki z regionu Morza Śródziemnego” - mówił Piotr Popiński, właściciel restauracji, na otwarciu PRIMITIVO.

Foto: Materiały prasowe

Materiał powstał we współpracy z PRIMITIVO Kuchnia i Wino.

Właścicielem PRIMITIVO jest Piotr Popiński, znany restaurator, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept prowadzącej takie lokale jak Elixir by Dom Wódki, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda czy The Roots.

Tym razem Piotr Popiński kulinarnie skierował się na południe Europy. Jego nowa restauracja oferuje śródziemnomorskie dania i starannie wyselekcjonowane wina. Nazwa lokalu nie jest przypadkowa, PRIMITIVO nawiązuje do popularnego włoskiego szczepu wina, które od kilku lat stało się jednym z ulubionych win Polaków.

Primitivo: nowa restauracja w Warszawie 

„Tworzenie restauracji, które przyciągają tłumy gości, to od wielu lat moja pasja i jednocześnie wspaniała przygoda” – mówił Piotr Popiński podczas otwarcia restauracji PRIMITIVO. „Jestem wielbicielem krajów śródziemnomorskich. Doszedłem do wniosku, że w Warszawie brakuje restauracji łączącej smaki z tamtego regionu – z Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii czy Chorwacji. Dodatkowo, dla wielbicieli wina przygotowaliśmy nie lada atrakcję. Mamy największą selekcję blisko 100 etykiet wina primitivo, które w ostatnich latach stało się ulubionym winem Polaków – dodał.

Robert Sowa, Piotr Popiński, Teo Vafidis

Robert Sowa, Piotr Popiński, Teo Vafidis

Materiały prasowe

Przestrzeń PRIMITIVO dopasowuje wnętrze do okazji. Może tu być przytulnie i kameralnie – w sam raz na randkę czy spotkanie biznesowe. Restauracja może jednak zamienić się w miejsce na kolację przy wspólnym stole nawet dla 80 osób – lub na firmowy event dla ponad 200 gości!

Do wykończenia wnętrz użyto 100-letniego drewna, pochodzącego z rozbiórki starych chałup i stodół, zastosowanie znalazły także naturalny kamień, ceramika czy szkło. Wszystko utrzymane jest w kolorach Ziemi – w zieleniach, brązach, beżach, szarościach, odcieniach bieli i w czerni.

Goście, którzy uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, latem mogą skorzystać z największego w tej części miasta ogrodu. „Inspiracją dla projektantów PRIMITIVO były wnętrza słynnej Nomy, która znajduje się w Kopenhadze. Stare, rustykalne drewno połączone zostało z elementami nowoczesnymi. Dzięki temu udało się uzyskać ciepły, wyjątkowy i niespotykany klimat, który mocno odbiega od lokali, które obecnie otwierają się w Warszawie" – mówi Piotr Popiński.

Otwarcie uświetnił koncert Wojciecha Mazolewskiego.

Otwarcie uświetnił koncert Wojciecha Mazolewskiego.

Materiały prasowe

PRIMITIVO ma doskonałą lokalizację – restauracja znajduje się na bliskiej Woli, w najbardziej dynamicznie rozwijającej się części Warszawy, pomiędzy Fabryką Norblina a Browarami Warszawskimi.

Uroczyste otwarcie restauracji PRIMITIVO przyciągnęło gości spragnionych śródziemnomorskiej kuchni i dobrej zabawy.

Tego wieczoru nie zabrakło przedstawicieli polskiego show-biznesu, którzy mieli okazję spróbować wyszukanych potraw, a także posłuchać występu na żywo w wykonaniu Wojciecha Mazolewskiego i Krzysztofa Kawałko.

Na otwarciu PRIMITIVO pojawili się, m.in.: Gosia Ohme, Daria Widawska, Agnieszka Więdłocha, Antoni Pawlicki, Bogusław Linda, Lidia Popiel, Emilia Dankwa, Anna Wendzikowska, Mariola Bojarska-Ferenc, Grażyna Wolszczak, Mateusz Hładki, Bartłomiej Jędrzejak, Sandra Hajduk, Antoni Smykiewicz, Magdalena Popławska, Maria Dębska, Agata Załęcka, Leon Myszkowski, Piotr Rubik, Maciej Zakościelny, Robert Janowski, Monika Janowska, Robert Sowa, Katarzyna Paskuda, Katarzyna Stankiewicz, Rafał Maślak i Kamila Maślak.


Mariola Bojarska-Ferenc, Grażyna Wolszczak, Joanna Sokołowska-Pronobis, Daria Widawska.

Mariola Bojarska-Ferenc, Grażyna Wolszczak, Joanna Sokołowska-Pronobis, Daria Widawska.

Materiały prasowe

„Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. Najbardziej do gustu przypadają mi potrawy z Francji i Włoch. Gdy wybieram restaurację, do której się udam, zwracam uwagę na wybór owoców morza, a przede wszystkim na ich świeżość. Najlepiej, gdy mają one jeszcze smak morza bądź oceanu. Klimat, jaki panuje w PRIMITIVO, idealnie oddaje to, co najbardziej lubię" – przyznał Bogusław Linda.

„Jestem wielką fanką kuchni śródziemnomorskiej. Jest oparta na warzywach co bardzo cenię jako wegetarianka. Nie ukrywam, że mam słabość do Włoch, do włoskich przysmaków, takich jak pizza czy makarony. Moją uwagę w PRIMITIVO przykuło to, że w karcie znajdziemy wiele potraw z różnych zakątków południowej Europy" – skomentowała Agnieszka Więdłocha.

Maria Dębska.

Maria Dębska.

Materiały prasowe

„Cenię właściciela PRIMITIVO, Piotra Popińskiego, dlatego nie mogło mnie tu zabraknąć. Wiem, że jakość jest dla niego bardzo ważna. Poza tym darzę Włochy szczególną miłością, a w PRIMITIVO można poczuć, że to miejsce narodziło się z fascynacji kuchnią tego kraju" – dodała Maria Dębska.

Kasia Stankiewicz.

Kasia Stankiewicz.

Materiały prasowe

„Klimat w restauracji PRIMITIVO jest elegancki, ale także niezobowiązujący. Podoba mi się, że nie jest tu sztywno. Podczas otwarcia miałem okazję porozmawiać z osobami z branży, posłuchać fenomenalnego koncertu, spróbować wyszukanych potraw i bezalkoholowych drinków. Jestem pewien, że zajrzę tu z żoną, bo koncepcja lokalu bardzo przypada mi do gustu" – powiedział Jasiek Kuroń.

„Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, szczególnie włoską. Jestem wielbicielką owoców morza i past. Mam do tego słabość. W restauracji Primitivo podoba mi się także wnętrze. Uwielbiam stare drewno. To zawsze przyciąga moją uwagę" – mówiła Daria Widawska podczas otwarcia.


Materiał powstał we współpracy z PRIMITIVO Kuchnia i Wino.

Materiał powstał we współpracy z PRIMITIVO Kuchnia i Wino.

Właścicielem PRIMITIVO jest Piotr Popiński, znany restaurator, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept prowadzącej takie lokale jak Elixir by Dom Wódki, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda czy The Roots.

Pozostało 95% artykułu
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych
Restauracje
Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach