Zamiast gwiazdek Michelina, lekcje gotowania na Instagramie

Premiera tegorocznych edycji Czerwonego Przewodnika Michelin została przełożona, ale miłośnicy dobrej kuchni dostaną w zamian coś na osłodę.

Publikacja: 01.04.2020 16:11

kuchnia fine dining

kuchnia fine dining

Foto: Fot: Hanny Naibaho/Unsplash

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Wielki kryzys w gastronomii

Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika, przypomniał w oficjalnym komunikacie o tym, że z powodu pandemii koronawirusa problemy ma cała społeczność gastronomiczna – oprócz restauratorów także dostawcy, sprzedawcy czy hodowcy zwierząt.

Tylko w Stanach Zjednoczonych w marcu zamknięto w ostatnim czasie 30 tysięcy restauracji. Straty branży szacuje się na ok. 25 miliardów dolarów. Zamknięcie w najbliższym czasie planuje ponad 100 tysięcy lokali w USA.

Społeczność szefów kuchni jest jedną z najbardziej dynamicznych, a zarazem najsilniej związanych i solidarnych na świecie, i jestem przekonany, że będzie w stanie przetrwać tę burzę razem- dodał Poullennec.

Marinara Ramsaya, ciasto Faussata

W związku z zamknięciem restauracji na całym świecie redaktorzy przewodnika Michelin zaproponowali własną wersję edukacji zdalnej. Dzięki przepisom, prezentowanym na Instagramie, można podpatrywać, jak gotują najlepsi szefowie kuchni i czegoś się od nich nauczyć.

Wśród propozycji znalazł się między innymi sos marinara Gordona Ramsaya, filet z witlinka Alexandre Couillona czy ciasto pomarańczowe Jacquesa Faussata.

Cechą łączącą wszystkie przepisy jest ich bezpretensjonalność. Większość z potraw polecanych przez szefów kuchni można przygotować bez wychodzenia z domu.

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście