Zamiast gwiazdek Michelina, lekcje gotowania na Instagramie

Premiera tegorocznych edycji Czerwonego Przewodnika Michelin została przełożona, ale miłośnicy dobrej kuchni dostaną w zamian coś na osłodę.

Publikacja: 01.04.2020 16:11

kuchnia fine dining

kuchnia fine dining

Foto: Fot: Hanny Naibaho/Unsplash

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Wielki kryzys w gastronomii

Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika, przypomniał w oficjalnym komunikacie o tym, że z powodu pandemii koronawirusa problemy ma cała społeczność gastronomiczna – oprócz restauratorów także dostawcy, sprzedawcy czy hodowcy zwierząt.

Tylko w Stanach Zjednoczonych w marcu zamknięto w ostatnim czasie 30 tysięcy restauracji. Straty branży szacuje się na ok. 25 miliardów dolarów. Zamknięcie w najbliższym czasie planuje ponad 100 tysięcy lokali w USA.

Społeczność szefów kuchni jest jedną z najbardziej dynamicznych, a zarazem najsilniej związanych i solidarnych na świecie, i jestem przekonany, że będzie w stanie przetrwać tę burzę razem- dodał Poullennec.

Marinara Ramsaya, ciasto Faussata

W związku z zamknięciem restauracji na całym świecie redaktorzy przewodnika Michelin zaproponowali własną wersję edukacji zdalnej. Dzięki przepisom, prezentowanym na Instagramie, można podpatrywać, jak gotują najlepsi szefowie kuchni i czegoś się od nich nauczyć.

Wśród propozycji znalazł się między innymi sos marinara Gordona Ramsaya, filet z witlinka Alexandre Couillona czy ciasto pomarańczowe Jacquesa Faussata.

Cechą łączącą wszystkie przepisy jest ich bezpretensjonalność. Większość z potraw polecanych przez szefów kuchni można przygotować bez wychodzenia z domu.

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Restauracje
Michelin sypnął gwiazdkami dla restauracji w Polsce. Jedno miasto potęgą
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Restauracje
Żółte kartki dla aroganckich gości. Nowy pomysł właścicieli restauracji
Restauracje
Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska
Restauracje
Nowa najlepsza restauracja na świecie. To kres dominacji kuchni skandynawskiej
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Restauracje
Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży