Szukaj

W Kopenhadze powstała najwyższa ścianka wspinaczkowa świata

CopenHill, jedna z największych atrakcji duńskiej stolicy, to połączenie ścianki, stoku narciarskiego, elektrowni i spalarni odpadów.

Elektrownia CopenHill to jedna z najbardziej charakterystycznych inwestycji, oddanych do użytku w ostatnich latach w Kopenhadze. Kilka miesięcy temu na  dachu tej „miejskiej góry” zaczął funkcjonować długi na 400 metrów stok narciarski. W tym roku zaprojektowany przez Bjarke Ingels Group budynek zostanie uzupełniony o kolejną atrakcję – najwyższą na świecie ściankę do wspinaczki.

Wysoka na 85 metrów ścianka została przygotowana we współpracy z bułgarską firmą Walltopia. Ponieważ nie produkuje się odpowiednich lin i zabezpieczeń dla konstrukcji o tej wysokości, ścianka  podzielona została na cztery mniejsze części, z których każda przeznaczona jest dla wspinaczy o różnym stopniu umiejętności – im wyżej, tym trudniej.

Wyświetl ten post na Instagramie.

We are thrilled to announce the results of the Design that Educates Awards 2020. Congratulations to all the participants! You can see the full gallery on our website, link in bio. WINNER for the year 2020 in architectural design: COPENHILL by BIG – Bjarke Ingels Group (architect) and SLA (landscape architect). Clients: Fonden Amager Bakke, Amager Ressourcecenter (ARC). Picture credits Rasmus Hjortshøj. @big_builds @bjarkeingels @coast_studio @amagerbakke #BIGCopenhill #AmagerBakke #COPENHILL #bjarkeingels #DesignThatEducatesAwards #architecturecompetition #designcompetition #danisharchitecture #urbanmountain #architecturalexperts #architecturalmasters #futurearchitecture #københavn #copenhagen #ArchitectureInFoyer #Solarlux

Post udostępniony przez Design that Educates Awards (@design.educates)

Problem stwarzało umieszczenie ścianki na froncie budynku. Na co dzień działająca w 70 krajach na całym świecie Walltopia korzysta z dźwigów o połowę niższych niż sprzęt niezbędny do instalacji na fasadzie CopenHill. Rozwiązaniem była specjalna winda, umożliwiająca budowanie ściany od góry w dół.

 „Z punktu widzenia BIG chcieliśmy stworzyć ściankę wspinaczkową, która byłaby prawdziwie zintegrowana z architekturą” – mówi o projekcie budynku Jakob Lange, partner w studiu BIG, w rozmowie z „Architectural Digest”.

Fasada zakładu została zbudowana z dużych aluminiowych cegieł, które wpuszczają światło dzienne do zakładu, dlatego ścianka też jest półprzezroczysta i pozwala zajrzeć wspinającym się do wnętrza fabryki.

Ścianka pierwotnie miała zacząć działać wiosną, jednak na przeszkodzie stanęła pandemia. Po kolejnych zmianach spodziewany start atrakcji ma nastąpić w najbliższych tygodniach.

Zamknij
Zamknij