Wielu ludziom Chorwacja kojarzy się z malowniczymi plażami, słoneczną pogodą i klimatycznymi tawernami, ale niekoniecznie z fine diningiem. Z kolei fani „Gry o tron” pielgrzymują do Dubrownika – serialowej Królewskiej Przystani. Tymczasem Chorwacja wyrasta na ważną arenę, na której rozgrywa się wielka gastronomia.
Chorwacja – nowa gwiazda kulinarna Europy
Jak jest chorwacka kuchnia? Ta najlepsza bazuje na świeżych, lokalnych produktach i pełnymi garściami czerpie z przebogatych kulinarnych tradycji Chorwatów. Efekt? Coraz silniejsza obecność tamtejszych restauracji na europejskiej mapie fine diningu.
Czym jest zielona gwiazdka Michelin? Otrzymują ją restauracje, które – oprócz wyjątkowej jakości potraw i obsługi oraz wyróżniającego się wystroju – funkcjonuje w sposób przyjazny środowisku. Taka jest właśnie restauracja Konoba Mate, umiejscowiona 11 kilometrów od Korčuli. Lokal funkcjonuje od ponad 20 lat. W 2022 roku dołączyła do „Zinfandel’s” z Zagrzebia – jedynej jak dotąd chorwackiej restauracji z zieloną gwiazdką.
„Większość potraw, włącznie z chlebem, jest domowej roboty. Szczególnie warte polecenia są makarony z rozmaitymi sosami, kozie sery, oliwa z oliwek, warzywa z własnej hodowli, a także desery – zarówno tradycyjne, jak i według własnej, oryginalnej receptury” – opisują restaurację „Konoba Mate” inspektorzy na oficjalnej stronie przewodnika Michelin.
Czytaj więcej
Restauracja „Euskadi” z Krakowa, specjalizująca się w kuchni Kraju Basków, jako pierwsza w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat „Restaurants from Spain”. „Euskadi” trafia w ten sposób do grona najlepszych hiszpańskich restauracji na świecie.