Wielu ludziom Chorwacja kojarzy się z malowniczymi plażami, słoneczną pogodą i klimatycznymi tawernami, ale niekoniecznie z fine diningiem. Z kolei fani „Gry o tron” pielgrzymują do Dubrownika – serialowej Królewskiej Przystani. Tymczasem Chorwacja wyrasta na ważną arenę, na której rozgrywa się wielka gastronomia.

Chorwacja – nowa gwiazda kulinarna Europy

Jak jest chorwacka kuchnia? Ta najlepsza bazuje na świeżych, lokalnych produktach i pełnymi garściami czerpie z przebogatych kulinarnych tradycji Chorwatów. Efekt? Coraz silniejsza obecność tamtejszych restauracji na europejskiej mapie fine diningu.

Czym jest zielona gwiazdka Michelin? Otrzymują ją restauracje, które – oprócz wyjątkowej jakości potraw i obsługi oraz wyróżniającego się wystroju – funkcjonuje w sposób przyjazny środowisku. Taka jest właśnie restauracja Konoba Mate, umiejscowiona 11 kilometrów od Korčuli. Lokal funkcjonuje od ponad 20 lat. W 2022 roku dołączyła do „Zinfandel’s” z Zagrzebia – jedynej jak dotąd chorwackiej restauracji z zieloną gwiazdką.

„Większość potraw, włącznie z chlebem, jest domowej roboty. Szczególnie warte polecenia są makarony z rozmaitymi sosami, kozie sery, oliwa z oliwek, warzywa z własnej hodowli, a także desery – zarówno tradycyjne, jak i według własnej, oryginalnej receptury” – opisują restaurację „Konoba Mate” inspektorzy na oficjalnej stronie przewodnika Michelin.

Czytaj więcej

Prestiżowa nagroda: Kraków ma jedyną w Polsce prawdziwą hiszpańską restaurację

„Z roku na rok obserwujemy coraz większe starania ze strony restauracji, aby tworzyć bardziej zrównoważoną gastronomię. Szczególny nacisk kładzie się na wysoką jakość i pozyskiwanie produktów z lokalnych źródeł, co razem tworzy silny związek z chorwacką tradycją kulinarną” – napisał Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.

W 2022 roku żadna chorwacka restauracja nie straciła swojej gwiazdki. Oprócz nowej zielonej gwiazdki, którą otrzymała restauracja „Konoba Mate”, klasyczne czerwone odznaczenia zachowało w tym kraju aż dziesięć miejsc. Są to: „Restaurant 360” z Dubrovniku, „LD Restaurant” z Korčuli, „Alfred Keller” z Malego Lošinja, „Nebo” z Rijeki, „Monte” i „Agli Amici Rovinj” z Rovinja, „Pelegrini” ze Šibenika, „Noel” z Zagrzebia, „Draga di Lovrana” z Lovranu i „Boškinac” z Novalji.

Chorwacja: nowe restauracje wyróżnione przez Michelin

W prestiżowym czerwonym przewodniku znajdują się obecnie 84 restauracje rozsiane po całej Chorwacji. Znakomita większość znajduje się w takich popularnych ośrodkach jak Zagrzeb, Split czy Dubrownik, wiele jednak można znaleźć w małych, prowincjonalnych miejscowościach.

Specyfiką Chorwacji jest to, że obfituje w restauracje, w których można znakomicie zjeść za rozsądną cenę. Takie miejsca, w których potrawy reprezentują znakomitą relację ceny do jakości, posiadają michelinowskie odznaczenie Bib Gourmand. W Chorwacji jest 12 restauracji z Bib Gourmand. W 2022 roku grono zasilił „Šug” ze Splitu.

W przewodniku swoje wzmianki w tym roku zyskały: „Taj Mahal” z Dubrownika, „Johnson” a Mošćeničkiej Dragi, „Kinoteka” z Splitu, „Gallo” i Nav z Zagrebia oraz „Il Ponte” z Trogiru.

Od niedawna w krajowych przewodnikach Michelina można znaleźć również hotele o wyróżniającej się jakości obsługi, wyjątkowym wystroju, szerokiej ofercie cenowej i – jak to ujmują autorzy przewodnika – „osobowości”. Każdy z takich wyróżnionych hoteli można zarezerwować bezpośrednio na stronie Michelin, co niewątpliwie działa na korzyść tych miejsc. Przede wszystkim jednak ci podróżujący, którzy szukają naprawdę przyjemnego miejsca na urlop, mają ułatwione zadanie.

Jeżeli chodzi o Chorwację, organizacja wyróżniła aż 27 hotele, między innymi „D-Resort” z Šibenika, „Villa Nai 3.3” ze Žmanu czy „Hotel Excelsior” z Dubrownika.