„Informujemy, że obecnie wysyłamy zamówienia złożone w styczniu 2014 roku” – informują na swojej stronie właściciele sklepu mięsnego i garmażeryjnego Asahiya działającego w mieście Takasago w Japonii.
Temu, kto uznałby, że wysyłanie zamówień po 10 latach oczekiwania, to przesada, należy się wyjaśnienie – obecnie kolejka jest znacznie dłuższa. Na odbiór zamówień złożonych dzisiaj trzeba czekać ponad 40 lat. Z czego wynika fenomen sklepu Asahiya i produktów tu oferowanych – a dokładnie jednego, krokietów z wołowiną?
Japońskie krokiety z wołowiną Kobe: 43 lata oczekiwania na zamówienie
Specjalnością firmy są krokiety ze słynną i bardzo drogą wołowiną z Kobe. Ręcznie robione krokiety o nazwie „Kiwami”, które produkuje i sprzedaje sklep Asahiya, z pewnością nie są zwyczajne. O ich wyjątkowości świadczy między innymi fakt, że wypełnia je wołowina z Kobe, należąca do najbardziej ekskluzywnych i najdroższych gatunków wołowiny na świecie.
Mięso pochodzi z trzyletnich krów rasy Wagyu. Wyróżnia je wyjątkowy smak i szczególnie delikatna tekstura. Plasuje to ten rodzaj mięsa w najwyższej kategorii A5 w skali, którą stosuje się dla wołowiny z Kobe.
Czytaj więcej
Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny właściciel postanowił zamknąć „Le Gavroche”, choć ma plany, jak rozwijać markę stworzoną przez jego ojca.