Wielu Polaków uważa, że polskie chleby należą do najlepszych na świecie. Opinię tę podziela zresztą spora część obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Dla nich odkryciem jest pieczywo na zakwasie czy chleb razowy, produkty niemal niedostępne w Europie zachodniej czy w USA.
Potwierdzeniem znakomitej reputacji polskiego pieczywa jest obecność na liście popularnego kulinarnego serwisu „Taste Atlas” jednego z wielu rodzajów tradycyjnych chlebów, jakie wypieka się w Polsce. Chleb prądnicki – bo o nim mowa – znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.
Chleb prądnicki z Krakowa z wyróżnieniem w prestiżowym konkursie
Krakowscy piekarze mogą być dumni. Jeden z tradycyjnych chlebów, który pochodzi z dawnej stolicy Polski, trafił właśnie na listę najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. Ranking przygotowała redakcja serwisu „Taste Atlas” – kopalni wiedzy o tradycyjnych, lokalnych produktach z całego świata.
Czytaj więcej
Warszawski bar Va Bene Cicchetti, mieszczący się na warszawskim MDM-ie, zdobyła nagrodę w prestiżowym konkursie Restaurant & Bar Design Awards nagradzającym najlepiej zaprojektowane lokale tego typu na świecie.
Chodzi konkretnie o żytnio-pszenny chleb prądnicki. Wypiek znalazł się na 47. pozycji w gronie stu najlepszych rodzajów pieczywa.