XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przypadło produktowi z Malezji.

Publikacja: 14.09.2023 11:04

O chlebie prądnickim pisał Jan Długosz, XV-wieczny polski historyk i kronikarz, ale niektórzy histor

O chlebie prądnickim pisał Jan Długosz, XV-wieczny polski historyk i kronikarz, ale niektórzy historycy utrzymują, że pierwsze wzmianki na temat tego pieczywa pochodzą z XIII wieku.

Foto: Grafi Jeremiah

Wielu Polaków uważa, że polskie chleby należą do najlepszych na świecie. Opinię tę podziela zresztą spora część obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Dla nich odkryciem jest pieczywo na zakwasie czy chleb razowy, produkty niemal niedostępne w Europie zachodniej czy w USA.

Potwierdzeniem znakomitej reputacji polskiego pieczywa jest obecność na liście popularnego kulinarnego serwisu „Taste Atlas” jednego z wielu rodzajów tradycyjnych chlebów, jakie wypieka się w Polsce. Chleb prądnicki – bo o nim mowa – znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.

Chleb prądnicki z Krakowa z wyróżnieniem w prestiżowym konkursie

Krakowscy piekarze mogą być dumni. Jeden z tradycyjnych chlebów, który pochodzi z dawnej stolicy Polski, trafił właśnie na listę najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. Ranking przygotowała redakcja serwisu „Taste Atlas” – kopalni wiedzy o tradycyjnych, lokalnych produktach z całego świata.

Czytaj więcej

Warszawski bar wśród najpiękniejszych w Europie. Prestiżowa nagroda za wnętrza

Chodzi konkretnie o żytnio-pszenny chleb prądnicki. Wypiek znalazł się na 47. pozycji w gronie stu najlepszych rodzajów pieczywa.

Historia chleba prądnickiego liczy ponad 500 lat, a niektóre źródła mówią o wzmiankach pochodzących jeszcze z XIII wieku. Jego nazwa pochodzi od wsi Prądnik, w której się go wypieka, a która obecnie jest dzielnicą Krakowa.

O chlebie prądnickim pisał Jan Długosz, a król Stanisław August Poniatowski miał go podawać w trakcie swoich obiadów czwartkowych. W 2015 roku wypiek z Prądnika trafił na listę produktów regionalnych.

Czym charakteryzuje się chleb prądnicki? Powstaje na bazie mąki żytniej i pszennej, gotowanych ziemniaków, a także świeżych drożdży i zakwasu żytniego, który powinien być wyraźnie wyczuwalny w smaku. Trwałość chleba prądnickiego jest wyjątkowo długa – może wynosić nawet dwa tygodnie. Co ciekawe, z jego spożyciem warto poczekać do następnego dnia po wypieczeniu.

Chleb prądnicki to zarejestrowany produkt regionalny, ma więc precyzyjnie określone parametry. Owalny, posypany otrębami żytnimi bochen musi ważyć 4,5 kilograma, jego skórka powinna mieć grubość 6 milimetrów. Wysokość chleba wynosi maksymalnie 150 milimetrów i minimalnie 120 milimetrów. Wnętrze wypieku jest jasne i równomiernie porowate.

Chleb prądnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także na listę produktów chronionych Unii Europejskiej. 

Najlepsze chleby na świecie według serwisu „Taste Atlas”

Serwis „TasteAtlas” założył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2015 roku. Chciał w ten sposób zagospodarować internetową niszę w segmencie przewodników po restauracjach serwujących kuchnię tradycyjną i regionalną.

Na „Taste Atlas” można znaleźć informacje na temat tradycyjnych regionalnych produktów i potraw, a także oryginalne przepisy. Na najlepsze produkty i potrawy głosują sami użytkownicy serwisu i tak powstają rankingi, które regularnie pojawiają się na „Taste Atlas”.

W gronie 10 najlepszych chlebów na świecie znalazły się wypieki z Europy, Ameryki Południowej i Azji. Część z nich z pewnością dobrze znają polscy smakosze – są one dostępne w wielu piekarniach i restauracjach w naszym kraju, zwłaszcza tych specjalizujących się w kuchniach regionalnych.

Podium rankingu jest dość egzotyczne. Najlepszym pieczywem na świecie okazał się delikatny i chrupiący, przypominający ciasto francuskie pszenny chlebek roti canai z Malezji. Drugą pozycję zajęła pochodząca z Kolumbii bułeczka pan de bono na bazie mąki z jukki, sera i jajek. Na trzecim miejscu znalazł się indyjski chleb naan z dodatkiem masła i czosnku.

Do pierwszej dziesiątki trafiły dwa rodzaje pieczywa z Europy. Uwielbiana przez Polaków paryska bagietka wylądowała na miejscu szóstym, z kolei ósmą pozycję zajął pochodzący z włoskiego regionu Emilia-Romania pszenny placek piadina Romagnola.

Najlepsze rodzaje pieczywa na świecie według „Taste Atlas”:

1. Roti canai (Malezja)

2. Pan de bono (Kolumbia)

3. Naan z masłem i czosnkiem (Indie)

4. Nan-e barbarii (Iran)

5. Pão de queijo (Brazylia)

6. Bagietka (Francja)

7. Naan (Indie)

8. Piadina Romagnola (Włochy)

9. Marraqueta (Chile)

10. Pan de yuca (Kolumbia)

Wielu Polaków uważa, że polskie chleby należą do najlepszych na świecie. Opinię tę podziela zresztą spora część obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Dla nich odkryciem jest pieczywo na zakwasie czy chleb razowy, produkty niemal niedostępne w Europie zachodniej czy w USA.

Potwierdzeniem znakomitej reputacji polskiego pieczywa jest obecność na liście popularnego kulinarnego serwisu „Taste Atlas” jednego z wielu rodzajów tradycyjnych chlebów, jakie wypieka się w Polsce. Chleb prądnicki – bo o nim mowa – znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?