Czasy, w których restauracje, także w Polsce, kusiły klientów wyłącznie tym, co można było znaleźć w karcie, minęły. Dzisiaj, żeby przebić się na rynku, trzeba zaoferować coś więcej. Chodzi o to, co niektórzy zwą „doświadczeniem” – albo inaczej przeżyciem. Wizyta w restauracji czy barze ma być chwilą, której długo nie zapomnimy, nie tylko ze względu na to, co w kieliszku czy na talerzu, ale także dlatego, że miejsce było po prostu wyjątkowe.
Va Bene Cicchetti: bar z Warszawy wśród najpiękniejszych w Europie
Tę zmianę widać coraz częściej. Niektórzy nieco lekceważąco nazywają takie miejsca „instagramowymi”, ale nie mają racji. To po prostu piękne, intrygujące restauracje czy bary, do których goście chcą wracać.
Konkurs Restaurant & Bar Design Awards to nagrody dla lokali, których wystrój zachwyca. Wyróżnienia przyznawane są miejscom z całego świata, w kategoriach podzielonych wedle kontynentów.
Wśród restauracji i barów z Europy nagrodę w tym roku zdobył warszawski lokal Va Bene Cicchetti. Nagrodzone wnętrza to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects, mającej na koncie tak znane realizacje jak choćby Food Hall w warszawskich Browarach, jedną z najpopularniejszych przestrzeni tego typu w stolicy.