Warszawski bar wśród najpiękniejszych w Europie. Prestiżowa nagroda za wnętrza

Warszawski bar Va Bene Cicchetti, mieszczący się na warszawskim MDM-ie, zdobyła nagrodę w prestiżowym konkursie Restaurant & Bar Design Awards nagradzającym najlepiej zaprojektowane lokale tego typu na świecie.

Publikacja: 07.09.2023 11:45

Wnętrza nagrodzonej restauracji to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects.

Wnętrza nagrodzonej restauracji to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects.

Foto: Va Bene Cicchetti/Facebook

Czasy, w których restauracje, także w Polsce, kusiły klientów wyłącznie tym, co można było znaleźć w karcie, minęły. Dzisiaj, żeby przebić się na rynku, trzeba zaoferować coś więcej. Chodzi o to, co niektórzy zwą „doświadczeniem” – albo inaczej przeżyciem. Wizyta w restauracji czy barze ma być chwilą, której długo nie zapomnimy, nie tylko ze względu na to, co w kieliszku czy na talerzu, ale także dlatego, że miejsce było po prostu wyjątkowe.

Va Bene Cicchetti: bar z Warszawy wśród najpiękniejszych w Europie

Tę zmianę widać coraz częściej. Niektórzy nieco lekceważąco nazywają takie miejsca „instagramowymi”, ale nie mają racji. To po prostu piękne, intrygujące restauracje czy bary, do których goście chcą wracać.  

Konkurs Restaurant & Bar Design Awards to nagrody dla lokali, których wystrój zachwyca. Wyróżnienia przyznawane są miejscom z całego świata, w kategoriach podzielonych wedle kontynentów. 

Wśród restauracji i barów z Europy nagrodę w tym roku zdobył warszawski lokal Va Bene Cicchetti. Nagrodzone wnętrza to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects, mającej na koncie tak znane realizacje jak choćby Food Hall w warszawskich Browarach, jedną z najpopularniejszych przestrzeni tego typu w stolicy.

Czym jest chicchetti bar? To wenecka specjalność – lokal, w którym gościom serwuje się rozmaite małe przekąski (niektórzy powiedzieliby – odpowiednik hiszpańskich tapasów, choć Włosi nie lubią tego określenia). Va Bene Cicchetti to pierwszy tego typu lokal w Warszawie.

Va Bene Cicchetti to dzieło Emmanuele Guidiego i Agaty Szaran, Włocha i Polki, którzy postanowili przenieść do Warszawy odrobinę weneckiego klimatu.

Lokal ulokował się na warszawskim MDM-ie, który słusznie wszystkim kojarzy się z monumentalnym socrealizem. Wnętrze Va Bene Cicchetti autorstwa projektantów z NOKE Architects przenosi gości w całkowicie inny świat, jest wyraziste, pełne życia, koloru, intensywnych barw.

W środku pełno jest nawiązań do Wenecji – stoły pomalowano w biało-czerwone pasy niczym weneckie nabrzeża, do których przybijają łodzie. Wnętrze jest dwukolorowe, dolna część ma kolor zieleni, górna to intensywna czerwień. To z jednej strony nawiązanie do barw weneckich, z drugiej – do cyklicznego zjawiska zwanego „Acqua alta”, gdy duży przypływ zalewa weneckie ulice.

Va Bene Cicchetti to jedyny lokal z Polski nagrodzony w tegorocznej edycji konkursu Restaurant & Bar Design Awards. Nominowane były także Sakebar by Nobu z warszawskiego hotelu Nobu, restauracja Mozaika w Royal Tulip Warsaw Apartments i restauracja Zoom w hotelu Hyatt Place Krakow.

 

Czasy, w których restauracje, także w Polsce, kusiły klientów wyłącznie tym, co można było znaleźć w karcie, minęły. Dzisiaj, żeby przebić się na rynku, trzeba zaoferować coś więcej. Chodzi o to, co niektórzy zwą „doświadczeniem” – albo inaczej przeżyciem. Wizyta w restauracji czy barze ma być chwilą, której długo nie zapomnimy, nie tylko ze względu na to, co w kieliszku czy na talerzu, ale także dlatego, że miejsce było po prostu wyjątkowe.

Pozostało 80% artykułu
Design
Znana polska projektantka tworzy dla BMW. Jej dzieło pojawi się w całej Polsce
Design
Słynna marka w tarapatach. To ona wypromowała modę na japoński minimalizm
Materiał Promocyjny
Nowoczesny fotel relaksacyjny z funkcją masażu – czy to dobry wybór do salonu?
Design
Jedyne takie biuro w Polsce. W środku lalki Barbie i stoły do Scrabble'a
Design
„Szybka moda” wkracza do świata mebli. Trzy lata i kanapa na śmietnik
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO