Nadchodzi ube: fioletowy ziemniak podbija restauracje. Trafia nawet do deserów

Ube, filipiński ziemniak o intensywnie fioletowej barwie, zyskuje coraz większą popularność w restauracjach na całym świecie. Zdaniem analityków trendów, 2023 roku będzie stał pod znakiem właśnie ziemniaka ube. Skąd ta popularność?

Publikacja: 14.04.2023 17:28

Ube wyróżnia się nietypowym fioletowym kolorem.

Ube wyróżnia się nietypowym fioletowym kolorem.

Foto: Adobe Stock

Weganizm i wegetarianizm stają się popularniejsze dosłownie z dnia na dzień. Osób niejedzących mięsa przybywa na tyle szybko, że świat gastronomii wciąż stara się nadążać za oczekiwaniami konsumentów żądnych nowych smaków i doświadczeń kulinarnych.

Restauracje serwujące dania wegetariańskie na całym świecie starają się, by oferowane przez nich potrawy były smaczne, ale i ciekawe oraz atrakcyjne wizualnie. Te warunki z pewnością spełniają dania, w których pojawia się ube. Jaskrawofioletowe ziemniaki, które już teraz znaleźć można w ofercie wielu lokali na całym świecie, mają być w tym roku jeszcze bardziej popularne. 

Ube: fioletowy ziemniak trendem kulinarnym na 2023 rok

Pochodzące z Filipin ube, w języku tagalskim oznaczające bulwę, to fioletowy batat, który odgrywa jedną z pierwszoplanowych ról w lokalnej kulturze żywieniowej od ponad czterech stuleci.

Ostatnio warzywo to zyskuje jednak popularność w menu na całym świecie, jak i w mediach społecznościowych. Podbił już między innymi Tik Toka. Ube ma wyjątkowy smak i wiele składników odżywczych, ale tym, co przyciąga do niego najbardziej, jest jego piękny, fioletowy kolor, który sprawia, że nawet najprostsze dania zyskują zaskakujący wygląd. 

Czytaj więcej

Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu

O ube, czyli pochrzynie skrzydlatym, po raz pierwszy głośno zrobiło się w 2015 roku, gdy filipińska jadłodajnia z Miami, Manila Social Club, wprowadziła do swojej oferty „złotego pączka z ube”. Ozdobiony lukrem i złotymi płatkami oraz wypełniony musem z ube deser zrobił wówczas prawdziwą furorę. Do lokalu ustawiały się kolejki, i choć za słodkość zapłacić trzeba było 100 dolarów, to chętnych nie brakowało. Klientów przyciągał nie tylko smak, ale i właśnie unikalny wygląd sprzedawanych pączków. 

O fioletowej bulwie głośno było też podczas pandemii. W 2020 roku, żyjący w Stanach Zjednoczonych Filipińczycy starali się odrobić starty, których doświadczyli w lockdownie. Tęskniąc za domem, w barach serwujących ich lokalną kuchnię zdecydowali się sprzedawać właśnie potrawy z ube. 

I tak z filipińskiej prowincji Bohol, regionu, w którym uprawiane jest ube, fioletowy ziemniak przywędrował do Stanów Zjednoczonych, a później – głownie za sprawą mediów społecznościowych – zdobył serca amatorów kulinariów na całym świecie. 

Eiliv Aceron

Jak przewidują eksperci analizujący trendy kulinarne, w 2023 roku ube będzie hitem. Podobnego zdania są także autorzy WGSN Food & Drink Influencer Map, który co roku analizuue trendy związane z kulinariami. Jak zauważono, w mediach społecznościowych wciąż przybywa postów, w których pojawi się ube. W 2018 roku było ich 331 tys., a w 2021 już 444 tys. 

Na rosnącą popularność ube uwagę zwróciła także sieć hoteli Hilton, która prowadzi bloga poświęconego żywności i napojom. ”W miarę tego, jak fioletowe dania zawierające ube biorą szturmem media społecznościowe, coraz większa liczba szefów kuchni na całym świecie inspiruje się do eksperymentowania z tym warzywem w nowych potrawach” – czytamy. 

Ube. Z czym to się je? 

Choć ube można traktować jako uzupełnienie posiłku, to zdecydowanie nie powinno się bagatelizować jego składu – bulwy fioletowych ziemniaków są bowiem doskonałym źródłem potasu czy witaminy C i B6. 

Pochrzyn skrzydlaty w tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata nazywany jest „rośliną na okres głodu”. Sławę tę zyskał dzięki temu, że jest łatwy w uprawie, a więc i stosunkowo tani. Wbrew temu, co myśli się o nim w odległych zakątkach świata, ube jest dziś serwowane zarówno w tanich barach obsługi czy lokalach typu street-food, jak i w dużo droższych, mających renomę restauracjach. W minionym roku oferująca dania ze składnikiem amerykańska restauracja otrzymała nawet gwiazdkę Michelina.

Na Filipinach pochrzyn skrzydlaty spożywany jest zazwyczaj w całości – najczęściej gotuje się go lub piecze. W Stanach Zjednocznych i innych miejscach na świecie, w których ube stało się popularne, jest jednak zwykle barwnym akcentem w rozmaitych daniach. Wzbogaca głównie – ale nie tylko – wegetariańskie menu. Dodaje się go do deserów – ciastek, pączków czy lodów, pełnowymiarowych dań takich jak placki czy burgery, tworzy się z niego rozmaite pasty, a także podaje się jako przekąskę. Za oceanem chipsy ube smażone na oleju kokosowym już są prawdziwym hitem, a powoli popularność zyskują także w Europie.

Dlaczego ube jest tak popularne? Nie bez znaczenia jest także to, że tej wiosny furorę robi kolor lawendowy — jasny odcień fioletu kojarzący się z sielskimi prowansalskimi krajobrazami. Ube w ten trend wpasowuje się perfekcyjnie. „Cyfrową lawendę” ukochali sobie między innymi użytkownicy i użytkowniczki mediów społecznościowych. Pod rozmaitymi hasztagami zalewają oni sieć zdjęciami ukazującymi jasny odcień fioletu w stylizacjach, makijażu, aranżacjach wnętrz, a także w jedzeniu. 

Weganizm i wegetarianizm stają się popularniejsze dosłownie z dnia na dzień. Osób niejedzących mięsa przybywa na tyle szybko, że świat gastronomii wciąż stara się nadążać za oczekiwaniami konsumentów żądnych nowych smaków i doświadczeń kulinarnych.

Restauracje serwujące dania wegetariańskie na całym świecie starają się, by oferowane przez nich potrawy były smaczne, ale i ciekawe oraz atrakcyjne wizualnie. Te warunki z pewnością spełniają dania, w których pojawia się ube. Jaskrawofioletowe ziemniaki, które już teraz znaleźć można w ofercie wielu lokali na całym świecie, mają być w tym roku jeszcze bardziej popularne. 

Pozostało 88% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?