Weganizm i wegetarianizm stają się popularniejsze dosłownie z dnia na dzień. Osób niejedzących mięsa przybywa na tyle szybko, że świat gastronomii wciąż stara się nadążać za oczekiwaniami konsumentów żądnych nowych smaków i doświadczeń kulinarnych.
Restauracje serwujące dania wegetariańskie na całym świecie starają się, by oferowane przez nich potrawy były smaczne, ale i ciekawe oraz atrakcyjne wizualnie. Te warunki z pewnością spełniają dania, w których pojawia się ube. Jaskrawofioletowe ziemniaki, które już teraz znaleźć można w ofercie wielu lokali na całym świecie, mają być w tym roku jeszcze bardziej popularne.
Ube: fioletowy ziemniak trendem kulinarnym na 2023 rok
Pochodzące z Filipin ube, w języku tagalskim oznaczające bulwę, to fioletowy batat, który odgrywa jedną z pierwszoplanowych ról w lokalnej kulturze żywieniowej od ponad czterech stuleci.
Ostatnio warzywo to zyskuje jednak popularność w menu na całym świecie, jak i w mediach społecznościowych. Podbił już między innymi Tik Toka. Ube ma wyjątkowy smak i wiele składników odżywczych, ale tym, co przyciąga do niego najbardziej, jest jego piękny, fioletowy kolor, który sprawia, że nawet najprostsze dania zyskują zaskakujący wygląd.
Czytaj więcej
Żurek doceniony na świecie – polska zupa zajęła drugie miejsce w plebiscycie znanego serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni. Żur przegrał jedynie z tonkotsu ramen z Japonii, ta zupa okazała się bezkonkurencyjna.