„Artysta kuchni”: Wojciech Amaro z prestiżowym wyróżnieniem

Wojciech Amaro znalazł się w gronie najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Publikacja: 14.07.2020 07:50

Fot: Atelier Amaro/ Facebook

Fot: Atelier Amaro/ Facebook

Foto: Fot: Atelier Amaro/ Facebook

Grand Prix de l’Art de la Cuisine to prestiżowa nagroda dla wybitnych szefów kuchni, przyznawana rokrocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (AIG). W tym roku jej laureatem został Wojciech Amaro, jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, znany przede wszystkim z uhonorowanego po raz kolejny gwiazdką Michelin Atelier Amaro oraz niedawno otwartej restauracji Heart by Amaro w Zakopanem.

O prestiżu przyznawanej od 1990 roku nagrody najlepiej świadczy lista dotychczasowych laureatów. Znajdziemy wśród nich m.in. Rene Redzepiego, Massimo Botturę, Yoshihiro Narisawę czy Gordona Ramsaya. Pełna lista laureatów nagrody od początków jej przyznawania znajduje się na stronie AIG.

Powołana do życia w 1983 roku AIG początkowo zrzeszała członków Akademii Gastronomicznych w Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii, Włoszech i Szwajcarii. W 2016 roku rozszerzyła działanie o 30 kolejnych krajów z całego świata.

Z jej inicjatywy powstała również European Academy of Gastronomy (AEG), zrzeszająca kraje członkowskie Unii Europejskiej. To właśnie AEG w 2018 roku przyznało Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Grand Prix to kolejne prestiżowe wyróżnienie w życiorysie najbardziej utytułowanego szefa kuchni w Polsce. W ubiegłym roku Wojciech Amaro znalazł się na liście 100 najlepszych kucharzy świata wg kapituły The Best Chef Awards, a już w 2008 roku AIG uhonorowała go tytułem Chef de L’Avenir –przyznawanego najbardziej utalentowanym młodym „szefom przyszłości”.

Grand Prix de l’Art de la Cuisine to prestiżowa nagroda dla wybitnych szefów kuchni, przyznawana rokrocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (AIG). W tym roku jej laureatem został Wojciech Amaro, jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, znany przede wszystkim z uhonorowanego po raz kolejny gwiazdką Michelin Atelier Amaro oraz niedawno otwartej restauracji Heart by Amaro w Zakopanem.

O prestiżu przyznawanej od 1990 roku nagrody najlepiej świadczy lista dotychczasowych laureatów. Znajdziemy wśród nich m.in. Rene Redzepiego, Massimo Botturę, Yoshihiro Narisawę czy Gordona Ramsaya. Pełna lista laureatów nagrody od początków jej przyznawania znajduje się na stronie AIG.

Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?