O tym, że produkcja mięsa czy wędlin to ogromne obciążenie dla środowiska, słyszał prawie każdy. O tym, jakie spustoszenie w morzach i oceanach powoduje łowienie ryb na masową skalę, mówi się znacznie rzadziej, a to poważny problem i wielkie wyzwanie. Jeśli nie chcemy, by morza zmieniły się w podwodne pustynie, musimy kupować świadomie.
Czytaj też: Nawet jednej kropli mleka: Lindt będzie produkować wegańską czekoladę
To oznacza także rezygnację z niektórych produktów lub poszukiwanie roślinnych zamienników. Na razie najłatwiej mają osoby, które szukają „wegańskiej” wersji wołowiny czy wieprzowiny, dla nich na rynku jest sporo propozycji. Jeśli chodzi o ryby, wybór jest znacznie uboższy.
Nestle, szwajcarski gigant w produkcji żywności (należą do niego tak znane marki, jak kawa Nespresso, batony KitKat, czy lody Haagen Dazs) zaczyna właśnie sprzedaż zupełnie nowego produktu: roślinnego substytutu tuńczyka.
Vuna: wegański tuńczyk od Nestle
Nowość nosi nazwę „Sensational Vuna” (połącznie słów „vegan” i „tuna”, czyli tuńczyk). Mięso tuńczyka zastąpiono kombinacją sześciu składników roślinnych. Bazę stanowi białko pozyskiwane z grochu. Według zapewnień producenta wegański tuńczyk zawiera niezbędne aminokwasy, jest także pozbawiony sztucznych barwników czy konserwantów.
Sensational Vuna najpierw trafi do sklepów w Szwajcarii. Fot: materiały prasowe