Luksusowy, lifestyle’owy hotel Roberta De Niro, Nobu Matsuhisy i Meira Tepera zostanie otwarty 2 czerwca 2020 roku. W ciągu prawie 30 lat, które minęły od otwarcia pierwszej restauracji Nobu i De Niro, wspólne przedsięwzięcie tej pary rozrosło się do pokaźnych rozmiarów. Jak wygląda historia współpracy szefa kuchni i słynnego aktora i jak będzie się prezentował warszawski Nobu Hotel?
Robert De Niro: aktor i hotelarz
Po otwarciu japońskiej restauracji „Matsuhisa” w Los Angeles w 1987 roku Nobuyuki „Nobu” Matsuhisa stał się sensacją wśród hollywoodzkich celebrytów. Jego podejście do kuchni japońskiej było niecodzienne, Nobu łączył tradycyjne azjatyckie przepisy z elementami kuchni latynoamerykańskiej.
W 1993 roku Robert De Niro zaprosił mistrza kuchni do pracy nad wspólnym przedsięwzięciem, którym była nowojorska restauracja sushi pod nazwą Nobu. Otwarto ją w 1994 roku. Okazała się wielkim sukcesem i wkrótce zaczęły powstawać kolejne restauracje Nobu.
Przyjaźń obu panów zaowocowała między innymi wspólnym występem w filmie „Casino” Martina Scorsese, ale to w biznesie duet Nobu – De Niro miał osiągnąć największe sukcesy.
W ciągu kolejnych 27 lat ich wspólna firma, w której wspólnikami są też nowojorski restaurator Drew Nieporent i producent filmowy Meir Teper, otwierała kolejne restauracje na całym świecie. Dziś jest ich łącznie 40.