Zielony namiot restauracji Bucharest Garden jest jednym z wielu stojących na starym mieście w Bukareszcie. Jednak niemal wszystkie restauracje zapraszają na kuchnię włoska i potrawy z grilla, zaś tu dostaniemy także specjalności kuchni rumuńskiej. To właśnie z lokalnych przysmaków Bucharest Garden uczynił swoja specjalność i właśnie nimi się promuje.
W namiocie panuje miła atmosfera, obsługa działa bardzo szybko. Co ważne, widać że to miejsce ma stałych bywalców – panów pijących lokalne piwo. Oznacza to, że restauracja jest sprawdzona i mocno usadowiona w miejscowym miejskim klimacie. Jak prawie we wszystkich knajpach w Bukareszcie, większość miejsc w namiocie jest dla osób palących. Lokalne potrawy przyciągają też wielu turystów – do restauracji co chwilę wchodzą i wychodzą kilkuosobowe grupy mówiące w różnych językach.
W menu znajdziemy wszystko to, co w sąsiednich restauracjach, ale dodatkowo lokalne specjały. Jednym z nich jest baranina pastrami podana z polentą. Pastrami to mięso konserwowane poprzez solenie, peklowanie, a następnie wędzenie. Z kolei polenta to grubo mielona mąka kukurydziana tworząca gęstą papkę. Z powodzeniem może zastąpić makaron, ziemniaki czy pieczywo. Trochę kojarzy się z czeskimi knedlami.