Reklama
Rozwiń
Reklama

Lokalne specjały w sercu Bukaresztu

Publikacja: 18.02.2020 14:12

Lokalne specjały w sercu Bukaresztu

Foto: sukces.rp.pl

Zielony namiot restauracji Bucharest Garden jest jednym z wielu stojących na starym mieście w Bukareszcie. Jednak niemal wszystkie restauracje zapraszają na kuchnię włoska i potrawy z grilla, zaś tu dostaniemy także specjalności kuchni rumuńskiej. To właśnie z lokalnych przysmaków Bucharest Garden uczynił swoja specjalność i właśnie nimi się promuje.

""

Foto: sukces.rp.pl

W namiocie panuje miła atmosfera, obsługa działa bardzo szybko. Co ważne, widać że to miejsce ma stałych bywalców – panów pijących lokalne piwo. Oznacza to, że restauracja jest sprawdzona i mocno usadowiona w miejscowym miejskim klimacie. Jak prawie we wszystkich knajpach w Bukareszcie, większość miejsc w namiocie jest dla osób palących. Lokalne potrawy przyciągają też wielu turystów – do restauracji co chwilę wchodzą i wychodzą kilkuosobowe grupy mówiące w różnych językach.

W menu znajdziemy wszystko to, co w sąsiednich restauracjach, ale dodatkowo lokalne specjały. Jednym z nich jest baranina pastrami podana z polentą. Pastrami to mięso konserwowane poprzez solenie, peklowanie, a następnie wędzenie. Z kolei polenta to grubo mielona mąka kukurydziana tworząca gęstą papkę. Z powodzeniem może zastąpić makaron, ziemniaki czy pieczywo. Trochę kojarzy się z czeskimi knedlami.

""

Foto: sukces.rp.pl

Reklama
Reklama

Z polentą podaje się tutaj również tradycyjny rumuński gulasz wołowy. Lekko pikantne danie jest naprawdę pyszne – nic dziwnego, że jest tak często zamawiane.  Do rumuńskich przysmaków serwowanych w Bucharest Garden należą także marynowane ryby oraz małże w sosie winnym.

""

Foto: sukces.rp.pl

Lokalny wymiar mają tu nawet pikantne burgery z wołowiny Black Angus. Jak można przeczytać w menu, „krowy pasły się w Transylwanii, w pobliżu miasta Sibin”.

""

Foto: sukces.rp.pl

Ceny są podobne jak w innych lokalach na starówce – za gulasz zapłacimy 38 lei (ok. 34 zł), podobnie jak za małże czy żeberka. Baranina kosztuje 40 lei (ok. 36 zł), a marynowana ryba w formie przystawki – 18 lei (ok. 16 zł). Za pepsi zapłacimy 8 lei.

Bucharest Garden mieści się przy Strada Lipscani 28 w Bukareszcie (Stare Miasto). Od poniedziałku do czwartku otwarta jest w godz. 10-1, a w piątki i soboty od godz. 10 do 3.

Reklama
Reklama
Kuchnia
Najsłynniejszy mistrz sushi na świecie kończy 100 lat. Jego sekret? „Praca”
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama