Christian Dior był nie tylko legendarnym projektantem i twórą potęgi francuskiego domu mody, ale także miłośnikiem dobrej kuchni. Wydana w 1972 roku książka kucharska „La Cuisine Cousu-Main” o prawie pół wieku wyprzedziła trend łączący wielkie krawiectwo z doskonałą kuchnią, którego efektem są wyrastające dziś jak grzyby po deszczu restauracje takie jak Gucci Garden czy Ralph’s należący do Ralpha Laurena. Od teraz słynna książka dostępna jest za darmo w wersji cyfrowej.
Co jadał Christian Dior?
W książce, pierwotnie napisanej w języku francuskim, można znaleźć ulubione przepisy Christiana Diora – tym razem również po angielsku. Wśród potraw znalazły się receptury na zupy (np. krem z trybuli ogrodowej czy wschodnioindyjska zupa mulligatawny), sałatki, desery, a także dania z ryb, mięsa i jaj na każdą porę dnia.
Czytaj też: Znani szefowie kuchni prezentują przepisy na czas pandemii
Podobnie jak w oryginalnej, oprawionej w aluminium wersji z 1972 roku, przepisy uzupełniają ilustracje jednego z najbardziej wpływowych ilustratorów mody w XX wieku, Rene Gruaua, a także przedmowa francuskiego szefa kuchni, zmarłego w 1993 roku Raymonda Thuilier. Konsultantem publikacji był osobisty szef kuchni Diora, Georges Huilier.
Kulinarny biały kruk
Oryginał został opublikowany w limitowanym nakładzie czterech tysięcy egzemplarzy i jest dziś wydawniczym białym krukiem. Ceny za używany egzemplarz książi kucharskiej Christiana Diora na licytacjach wynoszą ok. 650 funtów (ok. 3400 zł). Darmową wersję opublikowaną przez dom mody można znaleźć na specjalnej stronie przygotowanej przez dom mody Dior.