Podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, która zakończyła się 27 czerwca, ponad 90 tysięcy osób odwiedziło prawie 350 restauracji w całym kraju. Każdy z gości miał możliwość wystawienia ocen lokalowi, który odwiedził. W efekcie powstał nietypowy ranking będący podsumowaniem tegorocznej edycji Restaurant Weeka. To rodzaj „narodowego spisu gastronomicznego”. Jego wyniki wiele mówią o tym, gdzie i co Polacy najbardziej lubią jeść.
Restaurant Week 2021: wyniki rankingu
Jak się okazuje, w tym roku największym powodzeniem – i uznaniem – cieszyły się elegancko podany comfort food, urozmaicone menu i przytulny wystrój restauracji. To wszystko znajdziemy w lokalach, które zdobyły najwyższe oceny i wyróżnienia.
Czytaj też: Paweł Światczyński, Maciej Żakowski, twórcy Restaurant Weeka: „trzeba iść pod prąd”
Zwycięzcą w rankingu Restaurant Weeka okazała się „Restauracja Patio” z rzeszowskiego hotelu Grand. Co można tam zjeść? Raczej nie fine-dining. W menu jest tradycyjny żurek czy pizza w stylu neapolitańskim, ale też wegetariański bowl, lekką zupę-krem czy dania z ryb.
Rzeszowska restauracja „Patio” okazała się też najpopularniejszą ze wszystkich, które wzięły udział w Restaurant Week. Głosy gości pokazały również, że to właśnie można zjeść najlepszy deser w Polsce.
Polacy wciąż kochają comfort food, a tę miłość umocniły długie miesiące pandemii. Podczas lockdownów zamawialiśmy proste sycące potrawy, które świetnie poprawiają nastrój.