Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołówce najdroższych produktów spożywczych na świecie. Produkuje go tylko kilka krajów, także Polska. Jak odróżnić prawdziwy kawior od produktu, który nim nie jest?

Publikacja: 21.07.2021 16:57

Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Foto: Fot: Jermaine Ee/Unsplash

Kawior to ikra pozyskiwana od samic ryb z rodziny jesiotrowatych, łososiowatych, a także wielu innych gatunków. Istnieje nawet biały kawior ze ślimaka. Najbardziej jednak ceniony jest kawior z jesiotra. Ikra tych ryb, przeznaczona na kawior, pochodzi wyłącznie od dojrzałych samic, których wiek może sięgać 25 lat. Ikra jest następnie solona i pakowana do słoików czy puszek.

Jak odróżnić kawior od podróbek?

Napis „kawior” znajdziemy na opakowaniach wielu dostępnych na rynku tanich produktów. Z prawdziwym kawiorem nie mają one wiele wspólnego. Ich ceny bywają bardzo niskie – nawet kilkanaście złotych za opakowanie. Dlatego pierwszym testem jest sprawdzenie ceny. 30-gramowy słoiczek kawioru z jesiotra może kosztować ok. 200 złotych.

Drugim testem jest przyjrzenie się składowi. Na liście składników powinna być jedynie ikra oraz sól. Wiele z tanich „kawiorów” zawiera też szereg konserwantów i polepszaczy smaku. Często tańsze ikry są zawierają zbyt dużo soli i mają nieciekawy, rybny smak. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po dobrej jakości kawior pozyskiwany z innych ryb, na przykład z łososia czy dorsza. Trzeba jednak kupować świadomie, pamiętając, że każdy kawior to ikra, ale nie każda ikra to kawior.

Czytaj też: Biały kawior: kosztuje fortunę, ale chętnych nie brakuje

Wysokiej jakości kawior z jesiotra ma okrągłe ziarenka. W zależności od gatunku kawior może mieć stalowoczarny, khaki, a nawet biały czy złoty kolor. Smak jest delikatny – niezbyt rybny, w żadnym wypadku nadmiernie słony, a raczej gładki i maślany. Niektóre kawiory mają specyficzny orzechowy posmak, zbliżony do orzechów laskowych. Znaczenie ma też gatunek jesiotra. Najbardziej ceniona jest bieługa, tuż za nim pod względem unikalności plasują się: siewruga i osietra.

Obecnie wysokiej jakości kawior pozyskuje się nie tylko z jesiotrów z Morza Kaspijskiego, jak dawniej. Hodowle znajdują się też na Pacyfiku i w morzach Syberii. Do tego dochodzą również hybrydowe gatunki jesiotrów hodowane na całym świecie.

Dawniej kawior pozyskiwano wyłącznie z dziko żyjących ryb. Teraz większość dostępnych na rynku kawiorów pochodzi z ryb hodowlanych. Wraz z rozwojem lokalnych farm jesiotrów zwiększyła się dostępność kawioru. Co za tym idzie – ceny tego specjału nieco spadły.

Polski kawior: światowa czołówka

W zależności od miejsca bytowania ryby, kawior z jej ikry będzie miał nieco inny smak i konsystencję. Dieta dzikich ryb jest bardzo zróżnicowana, co pozytywnie przekłada się na smak kawioru. Zwykle jest on bogatszy w porównaniu z kawiorem pochodzącym z ryb hodowlanych. Ten ostatni ma bardziej „zuniformizowany” smak.

Czy w takim razie należy przekreślać kawior z ryb hodowlanych? Zdecydowanie nie, ponieważ jeszcze większy wpływ na jakość – a więc zapach, smak i konsystencję kawioru – ma metoda obróbki ikry. W efekcie otrzymujemy kawior o nienaruszonych ziarenkach, nieklejącej się konsystencji i niezbyt słonym, łagodnym smaku. Warto też pamiętać, że najlepszej jakości kawiory nie przeszły procesu pasteryzacji. Szukając kawioru wysokiej jakości, zwracajmy uwagę przede wszystkim na producenta, a także na sposób produkcji, transportu i przechowywania kawioru.

W Polsce również hoduje się jesiotry, z których pozyskuje się ikrę. Dawniej Polska była potentatem w tej dziedzinie i dziś wszystko zmierza ku odbudowie silnej pozycji naszego kraju. Od kilku lat Polska znajduje się w światowej czołówce pod względem produkcji tego luksusowego specjału, jesteśmy liczącym się producentem na świecie.

Polscy hodowcy hodują dwa najbardziej szlachetne gatunki jesiotra: syberyjski i rosyjski. Dzięki temu pod względem jakości kawiory z hodowanych w Polsce jesiotrów często nie ustępują rosyjskim, uważanym za najlepsze na świecie.

Kawior to ikra pozyskiwana od samic ryb z rodziny jesiotrowatych, łososiowatych, a także wielu innych gatunków. Istnieje nawet biały kawior ze ślimaka. Najbardziej jednak ceniony jest kawior z jesiotra. Ikra tych ryb, przeznaczona na kawior, pochodzi wyłącznie od dojrzałych samic, których wiek może sięgać 25 lat. Ikra jest następnie solona i pakowana do słoików czy puszek.

Jak odróżnić kawior od podróbek?

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?