Berlińska restauracja Rutz po raz pierwszy otrzymała 3 gwiazdki w Czerwonym Przewodniku Michelin. To przełom dla Berlina, który mimo swojej kulinarnej reputacji do tej pory nie mógł pochwalić się podobnym wyróżnieniem.
Wg standardów przewodnika Michelin 3 gwiazdki oznaczają kuchnię wartą specjalnej podróży, nawet dalekiej.
Dla polskich miłośników wybitnej kuchni nie oznacza to wyprawy na drugi koniec świata. Oprócz restauracji w Berlinie najwyższe wyróżnienie utrzymało bowiem aż 9 docenionych wcześniej restauracji. Każdą z nich znajdziemy w innym mieście.
Poza restauracją Rutz rowadzoną przez Marco Müllera, na liście znajdziemy lokale z Wolfsburga (Aqua), Hamburga (The Table Kevin Fehling), Monachium (Atelier), Baiersbronn (Restaurant Bareiss), Dreis (Waldhotel Sonnora), Bergisch Gladbach (Vendome), Saarbrücken (GasteHaus Klaus Erfort), Perl-Nennig (Victor’s Fine Dining by Christian Bau) i Rottach-Egern (Restaurant Uberfahrt Christian Jurgens).
Dobre nastroje wyróżnionych mącił styczniowy pożar pięciogwiazdkowego hotelu Black Forest, w którym działała najdłużej utrzymująca najwyższe wyróżnienie Michelin niemiecka restauracja – Schwarzwaldstube. Katastrofa przyniosła szkody wyceniane na ponad milion euro, ale właściciele zapowiedzieli odbudowę kompleksu.