Reklama

Raport: mniej pizzy mrożonej. W pandemii jemy zdrowiej

Jak Polacy zmienili swoje nawyki żywieniowe w 2020 roku? Zmiany, które zaszły w ostatnich miesiącach na talerzach mieszkańców UE, przybliża najnowszy raport Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT).

Publikacja: 02.12.2020 13:51

Raport: mniej pizzy mrożonej. W pandemii jemy zdrowiej

Foto: Fot: Kate Remmer/Unsplash

Polska jest jednym z dziesięciu europejskich krajów, które zostały uwzględnione w najnowszym raporcie na temat nawyków konsumenckich dotyczących jedzenia, przygotowanym przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii. Badanie w szczególności dotyczy zmian, które wprowadziła pandemia w zakupach spożywczych. Z raportu wynika, że w ostatnich miesiącach Polacy zaczęli jeść taniej i sięgnęli po produkty inne niż dotychczas, ale mimo to nie zamierzają rezygnować ze zdrowych nawyków żywieniowych.

Czytaj też: Te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje w ostatniej dekadzie?

Z raportu EIT wynika, że 53% Polaków w ostatnich miesiącach miało problemy finansowe, co skutkowało m.in. rezygnacją z kupowania drogich produktów i zastępowaniem znanych marek spożywczych tańszymi odpowiednikami.

W większym stopniu niż mieszkańcy innych badanych krajów UE robiliśmy w tym roku zakupy na zapas.

Więcej czasu na przygotowanie posiłków w domu poskutkowało też spadkiem sprzedaży gotowych dań takich jak pizza mrożona czy gotowe posiłki do odgrzania w kuchence mikrofalowej (41% badanych zadeklarowało, że kupuje ich mniej).

To ostatnie zjawisko ma też związek z tym, że coraz częściej deklarujemy chęć wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych – po pandemii zdrowiej chce odżywiać się ponad 30% ankietowanych Polaków przebadanych na potrzeby raportu EIT. Co ciekawe, większą wagę ma dziś dla nas jadanie o regularnych porach, częściej rezygnujemy z przekąsek między posiłkami. Wzrosło również znaczenie wspólnego posiłku jako ważnego elementu życia społecznego.

Reklama
Reklama

Pandemia zmusiła Europejczyków nie tylko do oszczędności, ale także do kreatywności i eksperymentów. Nowe przepisy w tym okresie wypróbowało 40% ankietowanych, którym czas spędzony w kuchni sprawia coraz więcej przyjemności. Mieszkańcy naszego kontynentu zwrócili się również ku żywności lokalnej – aż 87% badanych uważa, że jej znaczenie w diecie będzie rosnąć również po pandemii, podobnie jak zredukowanie ilości wyrzucanego jedzenia.

Źródło: Covid-19 Study/ European Food Behaviour 

Polska jest jednym z dziesięciu europejskich krajów, które zostały uwzględnione w najnowszym raporcie na temat nawyków konsumenckich dotyczących jedzenia, przygotowanym przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii. Badanie w szczególności dotyczy zmian, które wprowadziła pandemia w zakupach spożywczych. Z raportu wynika, że w ostatnich miesiącach Polacy zaczęli jeść taniej i sięgnęli po produkty inne niż dotychczas, ale mimo to nie zamierzają rezygnować ze zdrowych nawyków żywieniowych.

Reklama
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama