Szukaj

Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Kolacja na diabelskim młynie w Budapeszcie to sposób na ominięcie obostrzeń i zachowanie niezbędnego dystansu między gośćmi

Restauracja Costes w Budapeszcie cieszy się uznaniem ekspertów – gwiazdka od inspektorów Michelin jest tego potwiedzeniem. Reputacja to jednak za mało, by utrzymać się na rynku w momencie, gdy wiele restauracji na świecie mierzy się z drugą falą pandemii i koniecznością zamykania lokali.

Budapeszt: restauracja z gwiazdką Michelin na diabelskim młynie

Właściciel restauracji Costes, Karoly Gerendai, postanowił więc przyciągnąć gości w sposób pozwalający na zachowanie dystansu oraz zjedzenie kolacji w niecodziennych okolicznościach.

Czytaj też: Luksus przy Krupówkach. W Zakopanem powstaje nowy hotel

Po ograniczeniu ruchu turystycznego i spadku liczby gości do 10 procent liczby sprzed pandemii, restauracja Costes zaczęła oferować posiłki w budapesztańskim diabelskim młynie – słynnym Budapest Eye, którego właściciele również boleśnie odczuli spadek wpływów z powodu braku turystów w stolicy Budapesztu.

Wyświetl ten post na Instagramie.

A Costes Downtown heti menüje újratöltve! A legnépszerűbb fogásokat az étlapon hagytuk, de számos új ínyencséggel szolgálunk a hozzánk betérőknek. Az árak változatlanok: három fogás 7.900 Ft, négy fogás 10.900 Ft, öt fogás: 14.500 Ft. És íme a kínálat: Meggy-gazpacho kecskesajttal Füstölt pisztráng, torma és meleg burgonyasaláta Tatár beefsteak, ahogy mi készítjük Krémes gabonarizottó brokkolival Serpenyőben sült tengeri durbincs, karalábé, fényezett és párolt édeskömény Mangalicakaraj, paszternák és körte Levélben érlelt sárgadinnye és mentás granita Uborka, bodza, tejföl, karamellizált zab Őszibarack és tejszín pavlova Foglalni éttermünk weboldalán (www.costesdowntown.hu), valamint telefonon a +36209267837-es telefonszámon lehet. #experiencecostes #costesdowntown #magyarbor #borvalogatas #borválogatás #sommeliersselection #sommelierslife #sommelier #mystorywithmichelin #finedining #stayathome #challengeyourself #eatwellbewell #mutimiteszel #mutimitfőzöl #mutimitiszol #hungarianwine #wineporn #foodporn #michelinstar #budapestrestaurant #budapestfinedining #tastingmenu #newmenu #hungarianlife #budapestlife #budapestcitycenter #michelinstar #chefslife #chefsoninstagram #chefstalk

Post udostępniony przez Costes Restaurant (@costes_restaurant)

Za czteroposiłkowy obiad w ramach nowego „doświadczenia restauracyjnego” w Costes trzeba zapłacić 48 tys. forintów, czyli ok. 600 zł. Podobnie jak w przypadku Airbusa singapurskich linii lotniczych, miejsca w diabelskim młynie zostały błyskawicznie wyprzedane.

https://www.instagram.com/p/CEqtVN0lVMz/

Jak zapowiedział Gerendai, do tego pomysłu będzie wracał regularnie w wiosną i latem 2021 roku. Szabolcs Balazs,  klient restauracji cytowany przez agencję Reutersa, tak wyjaśniał swoje zainteresowanie ofertą: „Przyzwyczailiśmy się do częstego wychodzenia do restauracji, odwiedziliśmy dwa lokale nagrodzone gwiazdkami Michelin, ale Covid nas powstrzymał. To była jedyna szansa dla nas, bo tu nie mamy kontaktu z innymi gośćmi”.

Zamknij
Zamknij