Obszar na tyłach Muzeum Narodowego w Warszawie, monumentalnego kompleksu powstałego w okresie międzywojennym, był jak dotąd miejscem, w którym praktycznie nic się nie działo. Niebawem to się zmieni, bo ruszą prace nad budową obiektu, który – jak obiecują jego projektanci – wniesie w ten zakątek miasta więcej życia.

Nowe Centrum Konserwatorsko-Magazynowe w Muzeum Narodowym

Mało kto zagląda za zachodnie skrzydło Muzeum Narodowego. Od wielu lat jest to miejsce, przez które się tylko przechodzi, bez zatrzymywania się, nie mówiąc o spędzaniu tu wolnego czasu. Już niebawem to ma się zmienić za sprawą projektu autorstwa architektów z wrocławskiej pracowni P2PA.

Koncepcja architektów wygrała niedawno konkurs, który rozpisało Muzeum Narodowe w Warszawie. Budowa nowego obiektu wpisuje się w długofalowy program rewaloryzacji obszaru wokół muzeum. Ma on spory potencjał, bo płynnie przechodzi w rozległe zielone tereny warszawskiej skarpy, ciągnące się aż do Wisły.

Czytaj więcej

Muzeum Józefa Piłsudskiego z prestiżową nagrodą. To projekt polskich architektów

Pawilon powstanie tuż przy zachodnim skrzydle muzeum, od strony parku przy ulicy Książęcej. Znajdą się w nim pomieszczenia dla kustoszy i innych pracowników instytucji, a także przestrzeń magazynowa. Co ciekawe, magazyn oraz niektóre przestrzenie pracy kustoszy muzeum będą otwarte na widok publiczny.

Efekt otwartości architekci osiągnęli dzięki ogromnym przeszkleniom. Takie rozwiązanie pozwala podejrzeć, jak wyglądają kulisy pracy muzealników. Na tonącym w zieleni terenie nowego kompleksu nie zabraknie ławek i stołów z krzesłami.

Pawilon nie będzie przy tym ingerował w samą bryłę modernistycznego gmachu Muzeum Narodowego, który w latach 20. XX wieku zaprojektował architekt Tadeusz Tołwiński. Nowe Centrum Konserwatorsko-Magazynowe będzie odrębnym obiektem w bezpośrednim sąsiedztwie głównego budynku muzeum.

Muzeum Narodowe – łącznik między centrum Warszawy a zielonym Powiślem

Opustoszały jak dotąd obszar wokół Muzeum Narodowego stopniowo nabiera życia. Niedawno w podziemiach na tyłach instytucji otwarto restaurację, która wychodzi na zielony teren za budynkiem.

Restauracja „Muzealna” to odrębny projekt, jednak dobrze wpisuje się w plan rewaloryzacji obszaru wokół gmachu muzeum. Bezpośrednie sąsiedztwo Parku na Książęcem sprawia, że ten zapomniany nieco obszar stopniowo staje się atrakcyjnym miejscem do spędzania wolnego czasu.

W konkursie zorganizowanym przez Muzeum Narodowe projekt pracowni P2PA pokonał 27 rywali. Drugie i trzecie miejsce zajęły projekty innych znanych biur architektonicznych: Projekt Praga i WXCA. Zespoły architektów z tych pracowni dostały odpowiednio 110 tysięcy złotych za drugie miejsce i 50 tysięcy – za trzecie. Dwa wyróżnienia i nagrody w wysokości po 20 tysięcy złotych trafiły do biura IFA Group i szwajcarskiego Schmidlin Architekten.

Gronu jurorów konkursu przewodniczył architekt profesor Jerzy Bogusławski. W jury zasiadali przedstawiciele Muzeum Narodowego i członkowie Stowarzyszenia Architektów Polskich.

Pracownia P2PA wygrała konkursy na projekty dwóch innych obiektów użyteczności publicznej. W trakcie realizacji jest budynek krytego basenu w Piasecznie pod Warszawą i Muzeum Czynu Powstańczego w Górze Świętej Anny.