Imbir: jakie ma właściwości zdrowotne?

Kiedy temperatury spadają, szukamy sposobów na to, jak się rozgrzać i podnieść odporność. Chcąc bez szwanku przetrwać najtrudniejszą porę roku, imbir jest naszym sprzymierzeńcem.

Publikacja: 08.11.2021 10:38

Imbir jest bogatym źródłem witamin i antyoksydantów.

Imbir jest bogatym źródłem witamin i antyoksydantów.

Foto: Good Faces

Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Rosc.) to pochodząca z Azji roślina przyprawowa, którą od tysięcy lat ceni się za jej dobroczynne właściwości prozdrowotne. I nic dziwnego – spektrum działania imbiru jest naprawdę imponujące. Co warto o nim wiedzieć?

Imbir – wartości odżywcze

Korzeń imbiru jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim: B2, B3 i B6, które mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Imbir zawiera też wiele cennych składników mineralnych, między innymi wapń, fosfor, żelazo i cynk.

Korzeń imbiru zawiera też szereg antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, hamujących działanie wolnych rodników. Antyoksydanty odpowiadają nie tylko za spowolnienie procesów starzenia organizmu. Warto pamiętać, że chronią również przed infekcjami, a więc między innymi sezonową grypą i przeziębieniem.

W imbirze znajduje się także wiele substancji bioaktywnych o rozmaitych właściwościach prozdrowotnych. Są to przede wszystkim substancje lotne (np. limonen, geraniol czy kamfen), które zawiera olejek imbirowy, a także nielotne (np. zingeron czy gingerol). To właśnie one odpowiadają za niezwykle silne działanie imbiru – zarówno jako znakomitej przyprawy, jak i skutecznego naturalnego leku.

Właściwości zdrowotne imbiru

Oprócz tego, że imbir z powodzeniem można dodawać do wielu rozmaitych potraw, warto włączyć go do swojej diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów pobudza układ odpornościowy i wzmacnia organizm.

Wystarczy zjeść niewielki kawałek imbiru, aby poczuć przyjemne rozgrzanie. Czując zbliżające się przeziębienie, warto dodać kilka plasterków aromatycznego korzenia do herbaty czy potrawy. Imbir skutecznie pomaga zwalczyć dolegliwości górnych dróg oddechowych, niwelując kaszel i katar.

Ze względu na zawartość wspomnianych substancji bioaktywnych, imbir jest znakomitym środkiem przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Pijąc regularnie napar z kilku plastrów korzenia imbiru, można skutecznie uchronić się przed przeziębieniem w trakcie zimnych miesięcy.

Imbir jest też skutecznym środkiem na rozmaite dolegliwości trawienne. Zażywając go, można pozbyć się wzdęć, niestrawności, zgagi, a nawet mdłości. Imbir przyspiesza procesy trawienne, dlatego powinna go mieć w kuchni każda osoba, która chciałaby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Imbir pomaga nawet walczyć z cellulitem!

Nie wszyscy wiedzą, że imbir jest znakomitym środkiem zapobiegawczym przeciwko chorobie lokomocyjnej. Wybierając się w podróż, warto zjeść niewielki kawałek świeżego korzenia imbiru – najlepiej około poł godziny przed wyruszeniem w drogę.

Imbir posiada też właściwości przeciwbólowe. Warto więc mieć go pod ręką w przypadku migreny, bólu brzucha i zębów, a także przy bólach artretycznych i miesiączkowych. Witaminy z grupy B, odpowiedzialne za pozytywny wpływ imbiru na układ nerwowy, wspomagają również pamięć i koncentrację.

Warto wiedzieć o jeszcze jednej, bardzo przydatnej właściwości imbiru: zjedzony na surowo plasterek korzenia imbiru znakomicie odświeża oddech.

Imbir – na co trzeba uważać?

Jak w przypadku wszystkich roślin leczniczych, dobroczynne właściwości imbiru mogą zadziałać w zupełnie odwrotny sposób, jeżeli przesadzimy z jego spożyciem. Ze względu na to, że jest bardzo ostry i drażniący, imbiru nie powinny jeść kobiety w ciąży ani osoby mające refluks oraz wrzody żołądka.

Warto też pamiętać, że imbir rozrzedza krew. Bardzo uważać z nim powinny więc ci, którzy mają problemy z krzepliwością krwi i cierpiący na częste krwotoki z nosa. Zrezygnować z imbiru powinny również te osoby, które przyjmują leki na zakrzepy.

Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale Rosc.) to pochodząca z Azji roślina przyprawowa, którą od tysięcy lat ceni się za jej dobroczynne właściwości prozdrowotne. I nic dziwnego – spektrum działania imbiru jest naprawdę imponujące. Co warto o nim wiedzieć?

Imbir – wartości odżywcze

Pozostało 92% artykułu
Zdrowie & uroda
Nowy „czarny koń” branży luksusowej. Rekordowa wartość rynku i świetne prognozy
Zdrowie & uroda
Otwarta konferencja Wellbeing Summit już 2 października
Zdrowie & uroda
Moda na rezonans magnetyczny: nowy symbol statusu i bogactwa
Zdrowie & uroda
Generacja Z nie chce się zestarzeć. „Anti-aging” to nowy, zaskakujący trend
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Zdrowie & uroda
Król Karol III wybrał osobistego lekarza. To specjalista od homeopatii
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska