Okazuje się, że niezależnie od tego, czy wino jego bezalkoholowe, czy zawiera alkohol, obydwa jego rodzaje przynoszą podobne korzyści dla zdrowia. Wynika to z najnowszego raportu brytyjskich naukowców.

Wino bezalkoholowe może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca

Naukowcy z Anglia Ruskin University opublikowali raport, który pojawił się w medycznym piśmie „Clinical Nutrition”. Celem badania było sprawdzenie wpływu różnych napojów alkoholowych na organizm człowieka.

Naukowcy przyrzeli się badaniom, które przeprowadzono na przestrzeni siedmiu lat. Wzięło w nich udział łącznie prawie 450 tysięcy osób.

Na podstawie analizowanych wyników eksperci nie mają wątpliwości co do pozytywnego wpływu wina zwłaszcza na kondycję układu krwionośnego. Ich zdaniem umiarkowane spożycie wina pomaga zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.

Naukowcy zauważyli też, że to jedyna choroba, przed którą uchroniły się osoby spożywające wino regularnie i w sposób umiarkowany.

Co ciekawe, z niskim ryzykiem zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca wiąże się konsumpcja zarówno białego, jak i czerwonego wina. To ciekawe spostrzeżenie, bo do tej pory panowało powszechne przekonanie, że to raczej czerwone wina zawierają więcej substancji korzystnych dla zdrowia.

Kolejną informacją, która może zaskoczyć zarówno miłośników win bezalkoholowych, jak i klasycznych, jest to, że zawartość alkoholu nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia. Zarówno wino bezalkoholowe, jak i to zawierające alkohol, ma podobny wpływ na serce.

Dlaczego wino bezalkoholowe ma korzystny wpływ na układ krwionośny?

To samo badanie wykazało też, że jedynym napojem alkoholowym, który może mieć jakikolwiek pozytywny wpływ na ludzki organizm, jest właśnie wino.

Autorzy raportu doszli do wniosku, że czynnikiem, który odgrywa największą rolę, jest surowiec, z którego powstał dany alkohol. W przypadku wina są to oczywiście winogrona.

Owoce te – a zwłaszcza ich skórki i pestki – zawierają duże ilości polifenoli. Są to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze – to właśnie one mają korzystny wpływ na zdrowie serca.

Dane na temat konsumpcji innych rodzajów alkoholu oraz jej korelacji ze stanem zdrowia przynoszą jasne wnioski. Każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na organizm.

Raport zawiera też dane na temat innych rodzajów alkoholi.

Jego autorzy stwierdzili, że nawet niewielka konsumpcja takich trunków jak piwo, cydr czy mocne alkohole ma związek z podwyższonym ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia. Wymieniają wśród nich chorobę wieńcową, zawał czy nowotwory.

Co naukowcy rozumieją przez „umiarkowane spożycie wina”, o którym jest mowa w raporcie? Zalecają przyswajać nie więcej niż czternaście jednostek alkoholu w ciągu tygodnia.

Jak to przełożyć na kieliszki? Czternaście jednostek alkoholu odpowiada około dziewięciu porcjom wina o standardowej pojemności 125 mililitrów.