Okazuje się, że niezależnie od tego, czy wino jego bezalkoholowe, czy zawiera alkohol, obydwa jego rodzaje przynoszą podobne korzyści dla zdrowia. Wynika to z najnowszego raportu brytyjskich naukowców.
Wino bezalkoholowe może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca
Naukowcy z Anglia Ruskin University opublikowali raport, który pojawił się w medycznym piśmie „Clinical Nutrition”. Celem badania było sprawdzenie wpływu różnych napojów alkoholowych na organizm człowieka.
Naukowcy przyrzeli się badaniom, które przeprowadzono na przestrzeni siedmiu lat. Wzięło w nich udział łącznie prawie 450 tysięcy osób.
Na podstawie analizowanych wyników eksperci nie mają wątpliwości co do pozytywnego wpływu wina zwłaszcza na kondycję układu krwionośnego. Ich zdaniem umiarkowane spożycie wina pomaga zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.
Naukowcy zauważyli też, że to jedyna choroba, przed którą uchroniły się osoby spożywające wino regularnie i w sposób umiarkowany.