McDonald's ulepsza swoje słynne kanapki. Zmiany w recepturze Big Maca

McDonald's zmieni receptury swoich najbardziej znanych kanapek – twierdzi CNN, powołując się na przedstawicieli koncernu. Zmiany obejmą między innymi Big Maca. Co zmieni się klasycznych burgerach McDonald’s?

Publikacja: 18.04.2023 15:11

McDonald's zapowiada zmiany receptury, które obejmą między innymi Big Maca, jedną z najpopularniejsz

McDonald's zapowiada zmiany receptury, które obejmą między innymi Big Maca, jedną z najpopularniejszych kanapek w tej sieci.

Foto: Annie Spratt

Modyfikowanie bestsellerów to potencjalnie ryzykowne zajęcie. Jednak przedstawiciele McDonald's przekonują, że nie zamierzają wprowadzać rewolucyjnych zmian. Chcą raczej drobnych korekt, ich zdaniem seria małych zmian może sprawić, że najpopularniejsze produkty koncernu będą się jeszcze lepiej sprzedawać.

McDonald's poprawi recepturę Big Maca

Zmiany wprowadzone mają zostać we flagowych produktach McDonald’s, w tym między innymi w burgerach Big Mac, McDouble, hamburgerze oraz w klasycznym i podwójnym cheeseburgerze.

Czego można się spodziewać? Bułki, które wykorzystywane są w kanapkach mają być bardziej miękkie i pulchne, ser miałby być bardziej gęsty i ciągnący, a cebula ma być dodawana na innym etapie procesu przygotowywania kanapki niż dotychczas. Do Big Maca trafi natomiast zdecydowanie więcej sosu – wynika z artykułu CNN, która przytacza rozmowy z przedstawicielem koncernu.

Czytaj więcej

Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu

Z nowych receptur korzystają już niektóre lokale w miastach w USA. Na razie nie poinformowano, czy zmiany będą miały miejsce także w innych krajach, w których obecny jest McDonald's. Na razie wiadomo, że obejmą one „niektóre rynki międzynarodowe”.

McDonald's wprowadza zmiany

Dlaczego McDonald's zmienia recepturę produktów, które cieszą się powodzeniem? Zdaniem ekspertów – to zasługa konkurencji. W ostatnich latach rynkowi rywale zaczęli proponować klientom burgery przyrządzane nieco inaczej. Te sieci, obecne na rynku amerykańskim, zdobyły sporo klientów, co dla McDonald'sa, nadal lidera rynkowego, może być sygnałem, że potrzeby konsumentów i konsumentek się zmieniają i należy za nimi podążać. 

Te zmiany wprowadzają też konkurenci – a dane pokazują, że zjednują dzięki temu klientów. Eksperci przypuszczają więc, że rynkowy lider poczuł oddech konkurencji na plecach i postanowił walczyć o tych konsumentów, którzy od sieci fastfoodowych oczekują czegoś nowego.  

Modyfikowanie bestsellerów to potencjalnie ryzykowne zajęcie. Jednak przedstawiciele McDonald's przekonują, że nie zamierzają wprowadzać rewolucyjnych zmian. Chcą raczej drobnych korekt, ich zdaniem seria małych zmian może sprawić, że najpopularniejsze produkty koncernu będą się jeszcze lepiej sprzedawać.

McDonald's poprawi recepturę Big Maca

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?