Muzeum Lindta: największa czekoladowa fontanna na świecie

Nowa siedziba słynnego producenta czekolady to kolejne szwajcarskie muzeum specjalistyczne otwarte w ostatnich miesiącach. Fontanna czekoladowa zapewne stanie się niebawem jedną z czołowych atrakcji turystycznych w Szwajcarii

Publikacja: 18.09.2020 07:48

Fot: Lindt Home of Chocolate

Fot: Lindt Home of Chocolate

Foto: Fot: Lindt Home of Chocolate

W ubiegły weekend działalność rozpoczął Dom Czekolady – nowa siedziba firmy Lindt w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek, który powstał tuż przy historycznej fabryce Lindta uruchomionej w 1899 roku, będzie pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady.

Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę

Oprócz czekoladowej fontanny, goście nowej siedziby firmy będą mogli zobaczyć multimedialne wystawy poświęcone pionierom szwajcarskiego przemysłu czekoladowego, a także produkcji i kulturowej historii czekolady.

W nowej siedzibie możliwe będzie organizowanie wycieczek i poznawanie szczegółów procesu produkcji czekolady. Zwiedzający będą też mogli tworzyc własne słodycze w przeznaczonej dla 60 osób Chocolaterii. W Domu Czekolady znajduje się również największy sklep marki Lindt na świecie.

Budynek został zaprojektowany przez szwajcarską pracownię Christ & Gantenbein i kosztował ok. 109 milionów dolarów. Jego budowę sfinansowała powołana w 2013 roku Lindt Chocolate Competence Foundation.

W ubiegły weekend działalność rozpoczął Dom Czekolady – nowa siedziba firmy Lindt w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek, który powstał tuż przy historycznej fabryce Lindta uruchomionej w 1899 roku, będzie pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady.

Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę
Kuchnia
Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni
Materiał Promocyjny
Zrównoważony transport miejski w Polsce Wschodniej: program Fundusze Europejskie
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Materiał Promocyjny
Politechnika Śląska uruchamia sieć kampusową 5G
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?
Kuchnia
Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk