Wigilia to trudny czas dla cukrzyków. Stół ugina się od smacznych, ale ciężkich potraw i słodkości, którym trudno się oprzeć.
– Tak samo trudny jak dla osób na dietach odchudzających, czy chociażby tych z trudną sytuacją rodzinną. Żartuję oczywiście. O ile rodzinne ciepłe spotkanie, połączone 12 potrawami na stole wigilijnym jest niewątpliwie przyjemnością, o tyle objadanie się i długie biesiadowanie, dla osoby z cukrzycą nie jest najlepszą formą spędzania czasu. Szczęśliwie Wigilia jest postna i wiele dań nadaje się dla diabetyków, np. barszcz czerwony na zakwasie, czy kapusta z grzybami, karp w galarecie, różne ryby z warzywami czy sałatki warzywne. Niewątpliwie trudniejsze będą pierogi, uszka, kluski czy ciasta. Te ostatnie należy znacznie ograniczyć.
Jakie potrawy najbardziej wpływają na poziom cukru i diabetycy powinni ich unikać?