Placek śliwkowy dla zapracowanych

Czasem chodzi za nami placek… śliwkowy. Szczególnie jesienią. A może wykorzystać wizytę znajomych i podejść do tematu samodzielnie? A przy okazji zabłysnąć, bo to jest najłatwiejszy placek na świecie.

Publikacja: 27.11.2019 12:00

Placek śliwkowy dla zapracowanych

Foto: sukces.rp.pl

""

Bowl of flour and rolling pin on wooden background

sukces.rp.pl

 1 i 1/2 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

2 torebki cukru waniliowego

zapach waniliowy

słoiczek powideł śliwkowych

1/2 kg śliwek – węgierek lub innych

1 masło – 250 gram

cukier puder

""

sukces.rp.pl

Zagniatamy ciasto: mąka przesiana przez sito, posiekane masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier zwykły, jajko.

Należy zdjąć obrączkę, sygnet lub pierścionek (jeśli ktoś nosi), wymieszać porządnie składniki na stolnicy lub w dużej misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Zawinąć w lnianą ściereczkę lub pergamin czy tez folię i schować do lodówki.

Śliwki poprzecinać na pół, zasypać cukrem waniliowym.

Po 30 minutach wyjąć ciasto i kształtując palcami małe płaskie kawałeczki, na dnie okrągłej foremki, posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką uformować, czy może bardziej ulepić placek.

1/5 ciasta trzeba zostawić na później.

Nakłuć placek widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec ok. 15 minut, wyjąć ostrożnie i posmarować powidłami, potem ułożyć na nim śliwki, a z reszty ciasta zrobić kruszonkę (szarpiemy surowe ciasto na drobne kawałeczki lub „wałkujemy” obiema dłońmi w powietrzu, tak żeby małe „kluseczki” odrywały się i spadały na placek), okruszki ciasta mają równomiernie zająć całą powierzchnię placka. Można też zrobić kratkę, czyli uformować wałeczki i poukładać je w poprzek placka równolegle i prostopadle.

Piec kolejne 25 minut, uważając by ciasto nie spiekło się za bardzo. Jeśli wyda się wam zbyt ciemno brązowe, przykryjcie placek do końca pieczenia pergaminem  lub folią aluminiową. Na koniec można jeszcze posypać cukrem pudrem.

Jeśli nie ma śliwek, można… użyć moreli i morelowego dżemu lub powideł.

Czas przygotowania: ok. 65 minut, z czego 40 minut to pieczenie

""

sukces.rp.pl

Zagniatamy ciasto: mąka przesiana przez sito, posiekane masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier zwykły, jajko.

Należy zdjąć obrączkę, sygnet lub pierścionek (jeśli ktoś nosi), wymieszać porządnie składniki na stolnicy lub w dużej misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Zawinąć w lnianą ściereczkę lub pergamin czy tez folię i schować do lodówki.

Pozostało 80% artykułu
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Kuchnia
Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej