The Harwood Arms w londyńskim Fulham to jedyny pub w stolicy Wielkiej Brytanii, który może pochwalić się gwiazdką Michelin. Od niedawna lokal jest też liderem w innej dziedzinie: to pierwsza restauracja wyróżniona prestiżową gwiazdką francuskiego przewodnika serwująca wegańskie mięso. Bezmięsny „bekon” będzie dostarczany do The Harwood Arms dzięki współpracy z brytyjską firmą THIS, producentem „wegańskiego” mięsa.
Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę
Wegańskie mięso i gwiazdki Michelin
Sally Abe, szefowa kuchni w londyńskim pubie, znana jest z dań mięsnych. Wegański bekon postanowiła wykorzystać do stworzenia nowej wersji potrawy znanej jako „jajka po szkocku”. Danie, składające się m.in. chutneya z czerwonej cebuli i walijskiej kiełbasy Glamorgan, przygotowanego na bazie sera i pora, nie jest w stu procentach wegańskie, bo zakłada użycie jajka, ale wegetarianie będą zadowoleni z takiej potrawy w menu The Harwood Arms. Z kolei miłośników prawdziwego bekonu czeka zapewne zaskoczenie.
Wg informacji przekazanych przez firmę THIS sprzedaż mięsa wegańskiego w Wielkiej Brytanii wzrosła podczas pandemii.