Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie

W tym miejscu każdy dzień jest dniem czekolady. Muzeum firmowane przez szwajcarską firmę Lindt to jedna z wielu atrakcji Zurychu. Ozdobą muzeum jest fontanna czekoladowa – największa na świecie konstrukcja tego typu.

Publikacja: 12.04.2024 14:32

Czekoladowa fontanna w szwajcarskim Kilchbergu mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litr

Czekoladowa fontanna w szwajcarskim Kilchbergu mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady

Foto: Lindt Home of Chocolate

Dzień Czekolady to święto, które warto spedzić w sposób nietypowy, na przykład w muzeum czekolady. Taki obiekt powstał w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek sygnowany przez firmę Lindt, producenta czekolady, stanął przy historycznej fabryce tej firmy uruchomionej w 1899 roku. 

Nowy obiekt pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady. Do jej stworzenia niezbędne było stworzenie systemu rur, których łączna długość to 94 metry.

Dzień czekolady: jak wygląda największa na świecie czekoladowa fontanna?

Oprócz czekoladowej fontanny, goście nowej siedziby firmy będą mogli zobaczyć multimedialne wystawy poświęcone pionierom szwajcarskiego przemysłu czekoladowego, a także produkcji i kulturowej historii czekolady.

W nowej siedzibie możliwe będzie organizowanie wycieczek i poznawanie szczegółów procesu produkcji czekolady. Zwiedzający będą też mogli tworzyc własne słodycze w przeznaczonej dla 60 osób Chocolaterii. W Domu Czekolady znajduje się również największy sklep marki Lindt na świecie.

To nie jedyna atrakcja – w muzeum czeka też największy na świecie sklep z czekoladą, o powierzchni 500 metrów kwadratowych, oferujący czekolady, czekoladki, a także pralinki. Muzeum oferuje też warsztaty, podczas których można samemu stworzyć własną tabliczkę czekolady.

Budynek został zaprojektowany przez szwajcarską pracownię Christ & Gantenbein i kosztował ok. 109 milionów dolarów. Jego budowę sfinansowała powołana w 2013 roku Lindt Chocolate Competence Foundation.

Dzień Czekolady to święto, które warto spedzić w sposób nietypowy, na przykład w muzeum czekolady. Taki obiekt powstał w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek sygnowany przez firmę Lindt, producenta czekolady, stanął przy historycznej fabryce tej firmy uruchomionej w 1899 roku. 

Nowy obiekt pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady. Do jej stworzenia niezbędne było stworzenie systemu rur, których łączna długość to 94 metry.

Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii