Powtórka z Rospudy?

Ekolodzy biją na alarm: – Przez sam środek Mazur mają jeździć tiry kursujące ze wschodu na zachód Polski! Drogowcy chcą, by jezioro Tałty przeciął most dłu...

Największe pojazdy też muszą być oszczędne

Na napęd spalinowo-elektryczny przestawiają się nie tylko producenci aut osobowych, ale także transport publiczny oraz wytwórcy pojazdów specjalnych

Telewizyjne kłamstwa o efekcie cieplarnianym

Dokument „Globalne ocieplenie – wielkie oszustwo” jest nierzetelny – orzekła brytyjska komisja ds. mediów

Ekologiści na drzewo

Parę słów o pożytku z foliowych torebek, zwyczajowo nazywanych reklamówkami, ściągnęło na mnie gromy ludzi zatroskanych o los planety i głęboko przekonanyc...

Sieci w Polsce stawiają na ekoprodukty

Rosną wydatki klientów na naturalną żywność. Zarabiać na niej chce więc coraz więcej producentów i sklepów

Girzyński: machnąć ręką na glizdy i budować autostrady

"Może warto machnąć ręką na koncesje dla pokrętnych wykonawców, Naturę 2000, glizdy i żaby, które trochę się zestresują przy budowie i kwaśne miny członków...

Uporczywe urojenia na tle ekologicznym

„Klimatyczna paranoja”. Dotąd na takie określenie działacze ekologiczni mogli się obrażać. Niebawem pewnie będą musieli się pogodzić, że wchodzi ono do sło...

Bioludzie, czyli ekoentuzjazm po francusku

Jedzą bioburgery i korzonki w green barach, piorą, używając indyjskich orzechów, jeżdżą do pracy na rowerze, a ich dzieci nie noszą jednorazowych pieluch....

Telewizor ze znakiem kwiatka

Modę na postawy ekologiczne w Polsce lansują portale internetowe. Powstaje coraz więcej eko-społeczności

Droga mleczna ekologii

Krowy mogą uratować planetę: podawanie im hormonu wzrostu sprawi, że produkowanie mleka będzie wymagało mniej energii, paszy i pastwisk. Natomiast związana...

Jesteśmy w przededniu rewolucji

O tym, dlaczego Polska nie potrafi zarobić na globalnym ociepleniu i jak to się robi na świecie - mówi prof. Maciej Sadowski

Przyroda ustępuje miejsca cywilizacji

Oblicza Ziemi - rozstrzygnięcie konkursu dla młodzieży i dorosłych, którym nie są obojętne „zielone płuca planety”

Talerz z certyfikatem bio

W polskich restauracjach pojawiają się dania z produktów ekologicznych. Czy to początek kosztownej mody na zdrowe jedzenie?

Rozpada się lodowa tama

Lodowiec Perito Moreno, rozdzielający na dwie części jezioro w Argentynie, po raz pierwszy pękł w sezonie zimowym

Tunele dla żab i mosty dla saren kosztują drogowców miliardy

Ekologia pochłania nawet 30 proc. inwestycji. Wydatki nie zawsze jednak idą w parze z potrzebami

Dobry turysta powinien być w stylu eko

Podróżowanie może być nie tylko przyjemne, ale i przyjazne środowisku. Coraz więcej turystów na świecie wypoczywa w ekologiczny sposób. Z myślą o dobru prz...

Siedem drzew na samochód

Floty nie dbają o zużycie paliwa w autach. Brak nauki oszczędnej jazdy przynosi firmom straty

Ekolodzy na wolności

Kilku młodych działaczy Greenpeace wyszło z aresztu, do którego trafili w piątek po tym jak rozwiesili na gmachu ministerstwa gospodarki olbrzymi szyld z n...

Arktyka bez białych niedźwiedzi

Rozmowa z dr Witoldem Lenartem, klimatologiem z Instytutu Geografii Uniwersytetu Warszawskiego

Czerwone ożywi Martwe

Morze Martwe wysycha. W ciągu ostatnich czterech dekad jego powierzchnia zmalała o jedną trzecią. Jeśli tak dalej pójdzie, zniknie do końca stulecia. Ale r...