Szukaj

Raport: wegańskie „mięso” to moda. Po pandemii może zniknąć

Wzrost zainteresowania niektórymi produktami to efekt działań marketingowych i chwilowych zmian w zachowaniach konsumenckich wywołanych przez pandemię. Wiele pandemicznych zakupów to odskocznia od rutyny – o tym, co ma szansę stać się trwałym nawykiem, informuje index firmy Numerator.

Numerator, amerykańska firma technologiczna zajmująca się analizą danych, przygotowała zestawienie nawyków zakupowych konsumentów po zaszczepieniu w zestawieniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Mimo że końca pandemii ciągle nie widać, szczepionki pozwoliły niektórym branżom na stabilne wzrosty w pierwszych miesiącach roku, a łączna sprzedaż w sklepach stacjonarnych i internetowych do połowy marca w porównaniu z ubiegłym rokiem wzrosła o 12%.

Czytaj też: Raport KPMG: jak zmienił się rynek dóbr luksusowych w Polsce w czasie pandemii? 

Jednocześnie firma zaprezentowała też analizę Covid Buyer Habit Index, w której zachowania badanych mieszkańców USA z 2020 roku zestawiono z rokiem 2019 i uzupełniono o współczynnik utrwalenia danego nawyku w obu okresach. Dzięki dłuższej perspektywie łatwiej ocenić, czy dana tendencja zostanie z nami na dłużej, czy też jest procesem ściśle związanym z lockdownem i innymi obostrzeniami. Innymi słowy – czy pieczenie chleba, wegańskie „mięso” i inne fenomeny związane z izolacją i pracą zdalną okażą się zjawiskami trwałymi, czy tylko przejściowymi.

Pod uwagę wzięto siedem kategorii: alkohole, napoje, produkty do pieczenia, mięso i owoce morza, przekąski, środki do higieny osobistej oraz witaminy i suplementy. Wyszczególniono przy tym dwie grupy klientów – nowych kupujących, którzy dokonali zakupu w ciągu pierwszych dwóch miesięcy pandemii oraz kupujących tworzących nowe nawyki, którzy powtórzyli zakup do końca roku –i zestawiono z tendencjami w 2019 roku, co pozwoliło oszacować wskaźnik covidowego nawyku.

Najciekawszy wniosek? Wbrew opinii wielu ekspertów, zdaniem analityków firmy Numerator wegańskie alternatywy dla mięsa mają mniejsze szanse na to, by stać się stałym nawykiem i regularnie pojawiać się na liście produktów do kupienia niż wołowina czy owoce morza, w porównaniu z nawykami ukształtowanymi w 2019 roku. Zdaniem Numeratora ten trend w pandemii wyhamował, a w grupie badanych szanse na ukształtowanie tego nawyku spadły o 7%, tymczasem w przypadku wołowiny wzrosły o 18%, a mrożonego mięsa – o 17%. Ci, którzy kupowali świeże owoce morza w czasie pandemii po raz pierwszy i wrócili po nie do sklepów w kolejnych miesiącach, sprawili, że ich regularne kupowanie stało się o 78% bardziej prawdopodobne niż rok wcześniej.

Ze względu na większą ilość czasu spędzanego z domu badani polubili domowe wypieki – szansa na utrwalenie nawyku kupowania składników do wypiekania pieczywa czy ciast w porównaniu z 2019 rokiem wzrosła o 49%. Większe prawdopodobieństwo wejścia w nawyk niż rok wcześniej odnotowano też wśród nowych klientów kupujących wino (którego ponowne kupno stało się o 66% bardziej prawdopodobne w 2020 roku niż w 2019). Wymuszona rezygnacji z konsumpcji w barach sprawiła, że piwo i alkohole wysokoprocentowe też odnotowały wzrost prawdopodobieństwa ukształtowania nawyków – o 45% i 42% w porównaniu z 2019 rokiem.

O 22% mniejsze prawdopodobieństwo zdobycia nowych stałych klientów niż w poprzednich latach odnotowała kombucha. Wśród napojów bezalkoholowych większe szanse na „przyklejenie się” do konsumentów mają napoje sportowe i energetyczne (wzrost o 11%). Wg Covid Buyer Habit Index czołowymi obszarami, w których odnotowano wzrosty częstotliwości zakupów i prawdopodobieństwo regularnego ich powtarzania, są witaminy, a także kosmetyki do domowej zmiany koloru włosów lub paznokci.

Zamknij
Zamknij