Koniec wursta: mięso znika ze stołówek uczelni w Berlinie

Berlińskie uniwersytety w nowym roku akademickim radykalnie zmieniają menu w swoich stołówkach. Z listy potraw serwowanych studentom znikną prawie wszystkie dania mięsne. Zmiana menu na wegetariańskie i wegańskie to odpowiedź na prośby studentów.

Publikacja: 31.08.2021 16:44

Koniec wursta: mięso znika ze stołówek uczelni w Berlinie

Foto: Fot: Anton Murygin/Unsplash

Wraz z początkiem nowego roku akademickiego cztery czołowe uniwersytety w Berlinie wprowadzą w swoich stołówkach nowe menu oparte przede wszystkim o dania wegańskie i wegetariańskie. Dania mięsne pozostaną w menu uniwersytetów jedynie symbolicznie – studenci będą mieli do wyboru zaledwie jedną potrawę z mięsem.

Uniwersytety w Berlinie: soczewica zamiast wursta

Taka zmiana nie powinna zaskakiwać: już w 2019 roku wyniki badań pokazały, że spośród ponad 5,5 miliona berlińskich studentów, jedna trzecia zadeklarowała wegetarianizm. W tym samym badaniu wśród studentów 13,5 procent stwierdziło, że stosuje dietę wegańską.

Czytaj też: Wegańska rewolucja: tymi produktami Polacy chcą podbić świat

Dlatego dla większości berlińskich studentów zmiana menu w uniwersyteckich kantynach nie będzie bolesna. To decyzja to efekt ich próśb.

Przez ostatnie kilka lat młodzi berlińczycy kierowali wiele apeli do władz uczelni, aby postawić na bardziej ekologiczne jedzenie w stołówkach. Nalegali, aby uniwersytety zmodyfikowały menu tak, aby znalazło się w nich więcej potraw roślinnych.

Zwiększenie ilości potraw wegańskich i wegetariańskich w stołówkach uniwersytetów w Berlinie ma być krokiem w stronę redukcji emisji gazów cieplarnianych. Badania różnych grup naukowców pokazują, że produkcja mięsa odpowiada za około 14-16 procent globalnej emisji gazów cieplarnianych. Młodzi ludzie są świadomi tego faktu w coraz większym stopniu.

Wprowadzenie menu wegetariańskiego czy wegańskiego to dla wielu uniwersytetów z Berlina element długofalowej zmiany związanej ze zmniejszaniem swojego śladu węglowego i niekorzystnego wpływu na środowisko.

Dzięki swoim proekologicznej agendzie, która zakłada między innymi modernizację budynków czy korzystanie z „zielonej” energii Uniwersytet Humboldta planuje osiągnąć neutralność klimatyczną do 2030 roku. Z kolei Berliński Uniwersytet Techniczny założył realizację tego celu do 2045 roku.

Źródła: The Guardian, Berlin.de

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?