Wraz z początkiem nowego roku akademickiego cztery czołowe uniwersytety w Berlinie wprowadzą w swoich stołówkach nowe menu oparte przede wszystkim o dania wegańskie i wegetariańskie. Dania mięsne pozostaną w menu uniwersytetów jedynie symbolicznie – studenci będą mieli do wyboru zaledwie jedną potrawę z mięsem.
Uniwersytety w Berlinie: soczewica zamiast wursta
Taka zmiana nie powinna zaskakiwać: już w 2019 roku wyniki badań pokazały, że spośród ponad 5,5 miliona berlińskich studentów, jedna trzecia zadeklarowała wegetarianizm. W tym samym badaniu wśród studentów 13,5 procent stwierdziło, że stosuje dietę wegańską.
Czytaj też: Wegańska rewolucja: tymi produktami Polacy chcą podbić świat
Dlatego dla większości berlińskich studentów zmiana menu w uniwersyteckich kantynach nie będzie bolesna. To decyzja to efekt ich próśb.
Przez ostatnie kilka lat młodzi berlińczycy kierowali wiele apeli do władz uczelni, aby postawić na bardziej ekologiczne jedzenie w stołówkach. Nalegali, aby uniwersytety zmodyfikowały menu tak, aby znalazło się w nich więcej potraw roślinnych.
Zwiększenie ilości potraw wegańskich i wegetariańskich w stołówkach uniwersytetów w Berlinie ma być krokiem w stronę redukcji emisji gazów cieplarnianych. Badania różnych grup naukowców pokazują, że produkcja mięsa odpowiada za około 14-16 procent globalnej emisji gazów cieplarnianych. Młodzi ludzie są świadomi tego faktu w coraz większym stopniu.