Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Keczup, produkt który można znaleźć w każdym sklepie, niebawem może stać się znacznie mniej dostępny. Taki efekt zmian klimatycznych przewidują duńscy naukowcy, którzy przygotowali raport na ten temat. O efektach ich pracy informuje magazyn „Nature”.

Publikacja: 08.06.2022 11:19

Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Foto: Peter Secan

Do takich wniosków doszedł zespół duńskich naukowców z Uniwersytetu w Aarhus. W swoim raporcie, który ukazał się w czasopiśmie „Nature”, zauważyli, że w niezbyt odległej perspektywie czasowej dotychczasowi producenci pomidorów nie będą w stanie już ich uprawiać. Wszystkiemu winne są zmiany klimatu, będące efektami postępującego efektu cieplarnianego.

Pomidory nie lubią zmian klimatu

Pozostało 90% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Ekologia
Znana projektantka apeluje do całej branży mody. „Ciąży na nas odpowiedzialność”
Ekologia
Pierwsze futro roślinne to rewolucja. Koniec futer zwierzęcych w świecie mody?
Ekologia
Nowe „paragony grozy”. Klienci dostaną informacje o tym, jak szkodą środowisku
Ekologia
Greenhushing: słowo, które robi karierę. Bycie „eko” przestało być modne?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Ekologia
Odzież chłodząca, kosmetyki antysmogowe. Producenci reagują na zmiany klimatu