Reklama
Rozwiń

Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Keczup, produkt który można znaleźć w każdym sklepie, niebawem może stać się znacznie mniej dostępny. Taki efekt zmian klimatycznych przewidują duńscy naukowcy, którzy przygotowali raport na ten temat. O efektach ich pracy informuje magazyn „Nature”.

Publikacja: 08.06.2022 11:19

Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Foto: Peter Secan

Do takich wniosków doszedł zespół duńskich naukowców z Uniwersytetu w Aarhus. W swoim raporcie, który ukazał się w czasopiśmie „Nature”, zauważyli, że w niezbyt odległej perspektywie czasowej dotychczasowi producenci pomidorów nie będą w stanie już ich uprawiać. Wszystkiemu winne są zmiany klimatu, będące efektami postępującego efektu cieplarnianego.

Pomidory nie lubią zmian klimatu

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Ekologia
Znana projektantka apeluje do całej branży mody. „Ciąży na nas odpowiedzialność”
Ekologia
Pierwsze futro roślinne to rewolucja. Koniec futer zwierzęcych w świecie mody?
Ekologia
Nowe „paragony grozy”. Klienci dostaną informacje o tym, jak szkodą środowisku
Ekologia
Greenhushing: słowo, które robi karierę. Bycie „eko” przestało być modne?
Ekologia
Odzież chłodząca, kosmetyki antysmogowe. Producenci reagują na zmiany klimatu