Reklama

Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Keczup, produkt który można znaleźć w każdym sklepie, niebawem może stać się znacznie mniej dostępny. Taki efekt zmian klimatycznych przewidują duńscy naukowcy, którzy przygotowali raport na ten temat. O efektach ich pracy informuje magazyn „Nature”.

Publikacja: 08.06.2022 11:19

Addio, pomidory. Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że zabraknie keczupu

Foto: Peter Secan

Do takich wniosków doszedł zespół duńskich naukowców z Uniwersytetu w Aarhus. W swoim raporcie, który ukazał się w czasopiśmie „Nature”, zauważyli, że w niezbyt odległej perspektywie czasowej dotychczasowi producenci pomidorów nie będą w stanie już ich uprawiać. Wszystkiemu winne są zmiany klimatu, będące efektami postępującego efektu cieplarnianego.

Pomidory nie lubią zmian klimatu

Pozostało jeszcze 89% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Ekologia
Znana projektantka apeluje do całej branży mody. „Ciąży na nas odpowiedzialność”
Ekologia
Pierwsze futro roślinne to rewolucja. Koniec futer zwierzęcych w świecie mody?
Ekologia
Nowe „paragony grozy”. Klienci dostaną informacje o tym, jak szkodą środowisku
Ekologia
Greenhushing: słowo, które robi karierę. Bycie „eko” przestało być modne?
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama