O takich propozycjach marzą kucharze z całego świata. Praca w czołowej restauracji świata, Mirazur, prowadzonej przez argentyńskiego szefa kuchni Mauro Colagreco, to dla osoby myślącej o karierze w gastronomii, przepustka do najwyższej ligi, okazja do zdobycia bezcennych doświadczeń i „wpis do CV”, który otwiera potem drzwi niemal we wszystkich kuchniach na świecie.

Czytaj też: Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu” 

Taka okazja właśnie się pojawia, bo rekrutację ogłosiła francuska restauracja Mirazur. To lokal nagrodzony trzema gwiazdkami Michelin i, co więcej, znajdujący się na czele bardzo prestiżowej listy World’s 50 Best Restaurants, będącej prestiżowym zestawieniem najbardziej ekskluzywnych restauracji świata. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Skąd wiadomo, że rekrutacja do Mirazur trwa? Trzeba zadać sobie trochę trudu, żeby odnaleźć tę informację, bo szefostwo lokalu nie afiszuje się z tym. Na stronie Mirazur po prostu pojawiła się wypowiedź Mauro Colagreco, a pod nią adres emaliowy, na który można przesyłać CV. Tylko tyle. 

W Mirazur mamy szczęście współpracować z młodym i kosmopolitycznym zespołem, który dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wymiana i dzielenie się, a także całościowa wizja kuchni, to integralne części naszej filozofii – napisał Mauro Colagreco.

Serwis internetowy Fine Dining Lovers rzucił nieco więcej światła (ale tylko nieco) na tę sprawę, informując, że rekrutacja obejmuje niemal wszystkie stanowiska w Mirazur. Szerszych informacji brak, ale można się domyślać, że właściciele lokalu spodziewają się luzowania obostrzeń i powrotu do normalności wiosną i latem tego roku ze względu na postęp akcji szczepień na koronawirusa, i w związku z tym powiększają zespół w Mirazur.

Właściciele opisują Mirazur jako restaurację „leżącą między niebem a ziemią”. Mieści się ona w miejscowości Menton na Riwierze Francuskiej, blisko granicy z Włochami. Budynek, w którym znajduje się restauracja, wybudowano w latach 30. XX wieku. Goście z okien mogą podziwiać przepiękną panoramę Morza Środziemnego.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Mauro Colagreco, szef kuchni w Mirazur, pochodzi z Argentyny. Korzenie ma włoskie, ale po naukę przyjechał do Francji. Uczył się u wielkich, między innymi u Alaina Ducasse’a czy Bernarda Loiseau. W 2006 roku otworzył Mirazur. W 2007 roku restauracja zdobyła 1. gwiazdkę Michelin, pięć lat później – drugą, a w 2019 roku – trzecią gwiazdkę. W tym samym roku Mirazur znalazł się na szczycie listy World’s 50 Best Restaurants.  

Kuchnia w Mirazur to efekt inspiracji morzem (ryby i owoce morza), ogrodem (zioła i warzywa) i górami (mięso i przetwory mleczne, grzyby, owoce). Menu tworzone jest w oparciu o cztery elementy, w zależności od sezonu: korzenie, liście, kwiaty i owoce.