O tym, że ser to sprawdzony „Comfort food”, pożywienie po które sięgamy, gdy chcemy sobie poprawić nastrój, wiadomo od dawna. Instytucja „deski serów” czy pizzy z „czterema serami” to znana metoda sprawiania sobie prostych przyjemności. Camemberta, Emmentalera czy Gorgonzoli zwykle nie brakuje w większości lodówek.
Na smutki – parmezan. Włoskie sery pomogły Europejczykom przetrwać lockdown
Nie powinno więc dziwić, że w trudnych czasach, a takie były ostatnie miesiące niemal w każdym kraju Unii Europejskiej, tym chętniej sięgamy po to, co sprawia nam przyjemność i pozwala poprawić nastrój – czyli po ser. Dane opublikowane przez Włochów potwierdzają ten fakt: w tym roku szczególnie chętnie jedliśmy sery. A dokładnie – jedliśmy Grana Padano, najchętniej na świecie kupowany ser regionalny z oznaczeniem PDO (ang. chroniona nazwa pochodzenia), popularnie w Polsce zwany „parmezanem” i wrzucany do jednego worka razem z innym słynnym włoskim serem, Parmigiano–Reggiano.
Czytaj też: Rozmowa z Przemysławem Klimą, szefem kuchni restauracji Bottiglieria 1881 z Krakowa: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”
Według konsorcjum zrzeszającego producentów Grana Padano, w tym roku produkcja wzrośnie o 2 procent, a spożycie od stycznia do listopada – o blisko 4 procent. To doskonałe dane dla Włochów, biorąc pod uwagę kłopoty restauracji i całej branży Horeca, która zazwyczaj odpowiada za lwią część zamówień serów takich jak Grana Padano, a które w tym roku w większości były nieczynne lub musiały ograniczyć działalność. W związku z tym wzrosło znaczenie zakupów indywidualnych konsumentów.
Czytaj też: UNESCO poszerza listę dziedzictwa. Jest też na niej polska specjalność
„W tym momencie nie musimy się obawiać negatywnego wpływu kryzysu na naszą działalność ponieważ z badań wynika, że nasze sery są uznawane przez konsumentów jako produkty doskonale poprawiające nastrój” – skomentował Renato Zaghini, prezes konsorcjum Grana Padano cytowany przez serwis EFA News. „Sprzedaż detaliczna pozwoliła nam zasypać lukę, którą wytworzyły problemy branży gastronomicznej. We Włoszech spożycie wzrosło o ponad 7 procent, ale wzrost odnotowaliśmy także w innych krajach Unii Europejskiej” – stwierdził Zaghini.
Znakowanie serów Grana Padano. Fot: Consorzio Tutela Grana Padano/Wikimedia Commons