Włochy to królestwo kawy. Ten napój cieszy się popularnością na całym świecie, ale tylko w jednym kraju jest on niemal religią, stylem życia i symbolem. Włosi nie wyobrażają sobie poranka bez espresso czy cappuccino. Choć kawę rozpowszechnili na świecie Arabowie, choć nie uprawia się jej we Włoszech, to właśnie ten kraj z kawą łączy magiczna więź, dzięki której, gdy myślimy o kawie, przed oczami niemal zawsze stają Włochy.

Włosi są mistrzami w przygotowywaniu kawy. To właśnie dzięki Włochom i ich wiedzy, kawiarnie na całym świecie serwują kawę w taki sam sposób. Nie ma znaczenia, czy pójdziesz do kawiarni w Nowym Jorku, Berlinie czy Tokio, możesz być pewien, że barista przygotuje dla ciebie espresso, cappuccino czy latte.

Czytaj więcej

Saeco Xelsis Suprema: ekspres, który wie, jaką kawę lubisz najbardziej

Nawet nazwy większości napojów kawowych to zasługa Włochów. Mediolan, Rzym czy Neapol to kawowe stolice świata, a niegdyś nieodzownym elementem każdego wyjazdu do Włoch była wizyta w kawiarni. Wszak to właśnie Włosi posiedli unikatową i pełną tajemnic sztukę parzenia kawy doskonałej, która smakuje tak dobrze tylko w tym kraju, pod włoskim niebem, we włoskim słońcu. Espresso wypite przy barze we włoskiej kawiarni, obowiązkowo na stojąco, jak robi to każdy Włoch, ma na koncie chyba każdy, kto był w tym kraju.

Sekret włoskiej kawy

Co decyduje o tym, że kawa we Włoszech smakuje tak wyjątkowo? To kombinacja wielu elementów: doskonałych ziaren wypalonych w odpowiedniej temperaturze i przygotowanych w właściwy sposób, odpowiednia temperatura parzenia, wysokiej jakości ekpres do kawy, odpowiednie ciśnienie pary i wiedza baristy – to wszystko składa się na wyjątkowy smak włoskiej kawy. Włosi przez lata mieli swego rodzaju monopol na najlepsze espresso, cappuccino czy latte, a żeby poczuć ten wyjątkowy smak, trzeba było lecieć do Rzymu, Miediolanu, Florencji czy Wenecji. 

Materiały prasowe

To jednak już nie jest konieczne (choć wypad do Włoch wciąż pozostaje wielką przyjemnością). Dzisiaj prawdziwie włoską kawę można przygotować w domu. Wystarczy odpowiedni ekspres, który wyręczy nas i wspomoże, czego efektem będzie prawdziwa włoska kawa, którą można się delektować na kanapie w salonie czy na tarasie własnego domu.

Można powiedzieć, że Saeco Xelsis Suprema to domowy włoski barista, bo w tym ekspresie zamknięto całą wiedzę na temat przygotowywania doskonałej włoskiej kawy. To unikatowe doświadczenie możliwe jest dzięki technologii, która pomaga wydobyć z ziaren kawy maksimum smaku i aromatu, a to właśnie te elementy decydują o tym, jak smakuje kawa.

Dlaczego Saeco? Ta firma, założona w 1981 roku w małym włoskim miasteczku Gaggio Montano, w połowie drogi między Bolonią a Florencją, od początku specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości ciśnieniowych ekspresów do kawy. Dzisiaj Saeco uważane jest za jednego z czołowych producentów stylowych ekspresów automatycznych pozwalających parzyć kawę zgodnie z technikami, które stosują bariści w najlepszych kawiarniach na całym świecie.

Autopromocja
TYLKO U NAS

Ambasador Chin w Polsce Sun Linjiang o nowej ofercie współpracy Pekinu z Warszawą

CZYTAJ

Saeco Xelsis Suprema: idealna włoska kawa za każdym razem

Zaczyna się od ziaren: system BeanMaestro, po wybraniu typu ziaren i sposobu ich palenia (na przykład – ziarna arabica, ciemno palone), dobiera optymalne parametry parzenia kawy, co pozwala uzyskać charakterystyczny włoski smak. Druga rzecz – czyli precyzja. Tajemnicą włoskich kawiarni jest to, że ziarna są zawsze idealnie przygotowane do parzenia, między innymi poprzez ich zmielenie w profesjonalnym młynku. Ceramiczny młynek ekspresu Saeco Xelsis Suprema, z 12-stopniową regulacją, pozwoli ci się poczuć jak w kawiarni, bo ziarna zostaną bardo dokładnie zmielone, zgodnie z tym, jaką kawę lubimy.

Materiały prasowe

Kolejna rzecz to wybór tego, jak intensywna ma być kawa. Tu przydaje się technologia CoffeeMaestro wykorzystywana w ekspresach Saeco Xelsis Suprema. Umożliwia ona wybór trzech różnych profili smakowych dla każdego z napojów kawowych – od łagodnego Delicato przez Intenso po bardzo wyraziste Forte. Każdy napój przygotowywany w ekspresie Saeco Xelsis Suprema ma przypisane idealne ustawienia dzięki czemu za każdym razem otrzymujemy doskonale zaparzoną, niezwykle aromatyczną kawę we włoskim stylu. 

Włochy to fantazja, także w kawiarni. Barista potrafi zaskoczyć klienta swoim popisowym napojem kawowym, przygotować coś specjalnego, czego nie serwują nigdzie indziej. Ekspresy Saeco Xelsis Suprema też to potrafią. W urządzeniu zapisane są przepisy na 22 światowej klasy napoje – między innymi takie klasyki jak espresso, ristretto czy włoskie cappuccino. Dla każdego z nich opracowano perfekcyjną recepturę dzięki której otrzymujemy idealną kawę.

Materiały prasowe

To nie koniec jednak, bo ekspresy Saeco Xelsis Suprema pozwolą naprawdę zaskoczyć gości podczas imprezy. Ponieważ można je podłączyć do domowej sieci Wifi, mogą one uzupełniać swoją bazę napojów kawowych o kolejne pozycje. Nowe przepisy na kawę są regularnie dodawane wraz z aktualizacjami oprogramowania sterującego pracą ekspresu Saeco. Może to być na przykład orzechowe espresso, to mocna i aromatyczna kawa podana z gęstą pianką ze śmietanki i serka mascarpone. To wyjątkowo dobry napój kawowy stworzony dla wielbicieli mocnych aromatów i miłośników kawowych deserów.

Materiał powstał we współpracy z marką Saeco.