Szukaj

SpaceX: w kosmos poleciały dania słynnego szefa kuchni

Thierry Marx, szef kuchni z restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin, wspólnie z profesorem chemii stworzył innowacyjne rozwiązania kulinarne. Dzięki temu statek kosmiczny SpaceX zabrał na orbitę dania, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje na świecie.

W ramach misji SpaceX w kierunku Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zostało dziś wysłanych czterech astronautów. Wśród nich – Thomas Pesquet, pierwszy Francuz (a także pierwszy Europejczyk), który będzie pełnił funkcję dowódcy na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Na tym nie kończy się jednak francuska rola w tym wydarzeniu. Astronauci zabrali na pokład dania przygotowane przez Thierry’ego Marxa, eksperta od kuchni molekularnej, szefa kuchni wielokrotnie nagradzanego przez Michelin. Potrawy zostały przygotowane wspólnie z francuskim profesorem chemii Raphaëlem Haumontem.

Czytaj też: NASA robi reklamowe sesje zdjęciowe w kosmosie. To nowe źródło zarobku

Przygotowanie potraw wiązało się z szeregiem wyzwań, o czym obaj mężczyźni opowiedzieli w programie „Quotidien”. Jednym z problemów do rozwiązania była ageuzja, czyli częściowy brak odczuwania smaków przez Thomasa Pesqueta. Do potraw, z przyczyn proceduralnych obowiązujących na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie można też dodawać sypkich przypraw ani wzmacniaczy smaku.

Odpowiedzią na te wyzwania było połączenie wiedzy Haumonta z kulinarnym doświadczeniem Marxa. Dzięki temu udało się opracować między innymi „wodę pieprzową”, miksturę pozwalającą na wydobycie smaku potraw.

Czytaj też: Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

Przy opracowywaniu „kuchni przyszłości” Marx i Haumont musieli również pamiętać o tym, że astronauci wybierający się na orbitę muszą być traktowani jak sportowcy wyczynowi – a to oznacza eliminację tłuszczów, cukrów i soli z potraw. W kosmosie astronauci będą mogli więc między innymi skosztować ciasta migdałowego upieczonego bez cukru. Zastąpi go pektyna pozyskana w procesie gotowania skórki pomarańczowej, wymieszana z wodą bogatą w wapń. Obie substancje razem tworzą maź w konsystencji przypominającą dżem i pozwalają na przygotowanie deserów bez dodatku cukru.

Haumont opracował też nowe rozwiązania dotyczące stosowania opakowań w kosmosie. Płynne substancje zostały umieszczone w biodegradowalnych, możliwych do zjedzenia błonach roślinnych wykonanych z mieszaniny alg i pektyny. Ich stworzenie zainspirowała skórka pomidora, złożona w 95% z wody.

Jakie potrawy zabrali ze sobą astronauci SpaceX? Jak informuje serwis Fine Dining Lovers, kosmiczne menu obejmuje między innymi placki ziemniaczane z cebulą Roscoff i truflami, gotowaną przez siedem godzin wołowinę z sosem cepe, bezcukrową tartę migdałową z gruszkami czy eksperymentalną substancję opartą na liofilizowanych pomidorkach koktajlowych.

Thierry Marx to jeden z najbardziej znanych francuskich szefów kuchni. Odpowiada za restaurację w hotelu Mandarin Oriental Paris, nagrodzoną dwiema gwiazdkami Michelin. Wcześniej pracował w kilku innych francuskich restauracjach nagrodzonych gwiazdkami. Był też jurorem we francuskiej edycji programu „Top Chef”. Ma korzenie polskie, jego dziadek pochodził z naszego kraju. 

Zamknij
Zamknij