Hawaje się do niej nie przyznają. Skąd jest pizza hawajska?

Pizza hawajska, California Roll, sushi pizza, pierogi z masłem orzechowym – to przykłady „wynalazków”, których narodziny świat zawdzięcza Kanadzie. Dlaczego ten kraj stał się ojczyzną takich niecodziennych kulinarnych innowacji?

Publikacja: 02.03.2021 11:59

Hawaje się do niej nie przyznają. Skąd jest pizza hawajska?

Foto: Fot: Bckfwd/Unsplash

Pizza z szynką i ananasem ma wielu zagorzałych przeciwników – z Robertem Makłowiczem na czele. „Równie dobrze można na położyć na pizzy kiszoną kapustę” – mówił w ubiegłym miesiącu krytyk kulinarny w rozmowie z Onetem. Mimo to pizza hawajska ma też wielu fanów – co potwierdza jej powszechna obecność w kartach dań pizzerii na całym świecie. Jest też wielu fanów pizzy gotowych do końca walczyć o szacunek dla hawajskiej.  Jak narodziła się jedna z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pizzy? Kto pierwszy wpadł na pomysł położenia na włoskim placku plastrów szynki oraz kawałków ananasa? Okazuje się, że ten wynalazek narodził się w Kanadzie.

Jak narodził się przepis na pizzę hawajską?

Pomysłodawcą i zarazem sprawcą całego zamieszania jest Sam Panopoulos, kucharz o greckich korzeniach mieszkający w Kanadzie. To on w latach 70. położył kawałki ananasa na placek z ciasta – i tak narodziła się pizza hawajska. Panopoulos, oprócz kultury Hawajów, czerpał inspirację z łączenia pikantnych i słodkich smaków, charakterystycznego dla kuchni chińskiej.

Czytaj też: Wybrano kulinarne symbole miast Europy. Moskwa zaskakuje

Hawajska nie była zresztą jedynym przykładem kulinarnych innowacji, które zawdzięczamy otwartości Kanady na imigrantów. Chińska mniejszość w tym kraju z czasem zaczęła gotować dla skandynawskich drwali pracujących przy wyrębie lasów, by móc dzielić się z nimi znanymi ze swojej ojczyzny specjałami w formule szwedzkiego stołu, co można zaklasyfikować jako początki chińskich barów w Ameryce Północnej. Z kolei w latach 70., gdy Sam Panopoulos wpadł na pomysł stworzenia pizzy hawajskiej, Hidekazu Tojo z Vancouver przedstawił swoją propozycję California roll, czyli potrawy, która wygląda jak maki „wywrócone na lewą stronę” – ryż jest na zewnątrz, a nie w środku.

Kanada, która w latach 70. jako pierwszy kraj na świecie oficjalnie zaczęła pracę nad polityką multikulturalną i w której jedną piątą mieszkańców stanowią imigranci, jest ojczyzną wielu innych nietypowych fuzji kulinarnych, które często przypisuje się Stanom Zjednoczonym. Lista obejmuje m.in. pierogi z masłem orzechowym (mało orzechowe to zresztą również produkt, który narodził się w Kanadzie), pizzę-sushi, chipsy keczupowe  czy halifax donair – stworzoną przez greckich imigrantów wariację na temat kebabu.

Nie wszystkie ze stworzonych w Kanadzie pomysłów doczekały się międzynarodowej popularności, ale nie ma w tym nic dziwnego – prorokom nowej gastronomii bywa ciężko we własnym kraju. W przeprowadzonym w 2018 roku badaniu Kanadyjczycy zostali zapytani o swój stosunek do pizzy hawajskiej. Jedna czwarta z nich uznała, że połączenie pizzy z szynką i ananasem to bluźnierstwo.

Źródło: Atlas Obscura

Pizza z szynką i ananasem ma wielu zagorzałych przeciwników – z Robertem Makłowiczem na czele. „Równie dobrze można na położyć na pizzy kiszoną kapustę” – mówił w ubiegłym miesiącu krytyk kulinarny w rozmowie z Onetem. Mimo to pizza hawajska ma też wielu fanów – co potwierdza jej powszechna obecność w kartach dań pizzerii na całym świecie. Jest też wielu fanów pizzy gotowych do końca walczyć o szacunek dla hawajskiej.  Jak narodziła się jedna z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pizzy? Kto pierwszy wpadł na pomysł położenia na włoskim placku plastrów szynki oraz kawałków ananasa? Okazuje się, że ten wynalazek narodził się w Kanadzie.

Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?