Ranking najlepszych deserów na świecie. Polskie ciasta w czołówce, wygrała Rosja

Świat kocha polskie desery. Sernik został uznany za jedno z najlepszych ciast na świecie w rankingu TasteAtlas, w ścisłej czołówce znalazły się też karpatka i sękacz. Zwycięzcą został jednak przysmak z Rosji.

Publikacja: 31.01.2023 15:42

W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się trzy desery z Polski.

W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się trzy desery z Polski.

Foto: Elevate

„Taste Atlas” to coraz popularniejsza internetowa baza tradycyjnych potraw regionalnych z całego świata, a także tradycyjnych restauracji. Jej twórcy wyspecjalizowali się w promowaniu tego, co lokalne. Dlatego w tym rankingu nie znajdziemy ani nowoczesnych, kosmopolitycznych restauracji, ani dań z gatunku fine dining. TasteAtlas nagradza lokalność i tradycję kulinarną.

Najwięcej emocji zazwyczaj budzi lista najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie. ale serwis przygotowuje też inne zestawienia. Jednym z nich jest ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. W tym zestawieniu Polska okazała się potęgą. Aż trzy polskie ciasta znalazły się w pierwszej dziesiątce. Najwyżej – na drugiej pozycji – sernik. Jaki deser zwyciężył? 

Ranking najlepszych ciast na świecie

Portal „Taste Atlas” powstał 2015 roku jako interaktywny przewodnik po tradycyjnych kuchniach i restauracjach całego świata. Stworzył go chorwacki dziennikarz Matija Babić. Obecnie w ciągle powiększającej się bazie znajdują się tysiące potraw, napojów, produktów, a także restauracji.

Oprócz ciągłego wzbogacania swojej bazy regionalnych potraw i napojów, „Taste Atlas” tworzy również rankingi — między innymi najlepszych kuchni, restauracji, potraw i napojów, a także deserów. Powstają one na bazie głosów samych użytkowników portalu. Mogą oni ocenić jakąś potrawę w skali od 1 do 5.

Czytaj więcej

Warszawa i Kraków na światowej liście „miast do odkrycia” w 2023 roku

Redakcja portalu zaktualizowała właśnie swój ogólnoświatowy ranking stu najlepszych tradycyjnych wypieków. Polski sernik stanął na podium, zajmując drugą pozycję. Co ciekawe, ikoniczny sernik nowojorski, który można znaleźć również w wielu polskich cukierniach, znalazł się nieco niżej w rankingu — na miejscu 12.

Polscy cukiernicy mogą być z siebie dumni. Wysokie pozycje tradycyjnych polskich wypieków świadczą o tym, że pokochało jetysiące użytkowników z całego świata. Wśród najlepszych ciast na naszej planecie sernik zajął bardzo wysokie, drugie miejsce.

W pierwszej dziesiątce — oprócz sernika — znalazły się jeszcze dwa inne dobrze znane polskie ciasta. Sękacz (który jest bardzo popularny również na Litwie) zajął szóste miejsce. Z kolei na miejscu dziewiątym uplasowała się karpatka.

Polskich ciast nie zabrakło również na nieco dalszych pozycjach. Tuż za pierwszą dziesiątką — na miejscu 11. — znalazł się marcinek. Kilka pozycji dalej, na miejscu 14., uplasowała się kremówka. Piernik zajął miejsce 35., a śląski kołocz — 74. Na najbardziej odległej pozycji nr 82. pozycji w zestawieniu znalazła się natomiast wuzetka.

Tradycyjne polskie wypieki, które trafiły do pierwszej dziesiątki, znalazły się w bardzo ciekawym międzynarodowym towarzystwie. Oprócz sernika, marcinka i karpatki w gronie tym znalazł się rosyjski miodownik, brazylijskie pavê, sernik japoński, szwedzkie kladdkaka, czeski valašský frgál i pastel de banano z Gwatemali.

Rosyjski miodownik — najlepsze ciasto na świecie według „Taste Atlas”

Zaskakujący dla wielu może być fakt, że użytkownicy „Taste Atlas” za najlepsze ciasto na świecie uznali popularny w Rosji miodownik. To nieco bogatszy kuzyn polskiego marcinka.

Miodownik również składa się z co najmniej kilku cienkich warstw ciasta biszkoptowego, które dodatkowo nasącza się miodem. Między nimi układa się z kolei warstwy bitej śmietany lub skondensowanego mleka, a niekiedy też owoce i czekoladę.

Trzecie miejsce na podium zajęło ciasto pavê, czyli brazylijska odpowiedź na włoskie tiramisu. Ten wielowarstwowy deser nie wymaga pieczenia i przyrządza się go z pokruszonych herbatników, czekolady i kremu na bazie śmietany. Oczywiście podobnie jak w przypadku większości ciast, które znalazły się w zestawieniu, również i pavê ma wiele wersji — w zależności od inwencji domorosłego czy profesjonalnego cukiernika.

Najlepsze ciasta na świecie według „Taste Atlas”

  1. Miodownik (Rosja)
  2. Sernik (Polska)
  3. Pavê (Brazylia)
  4. Sernik japoński/bawełniany (Japonia)
  5. Kladdkaka (Szwecja)
  6. Sękacz (Polska)
  7. Valašský frgál (Czechy)
  8. Pastel de banano (Gwatemala)
  9. Karpatka (Polska)
  10. Chocotorta (Argentyna)
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend
Słodycze
Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku
Słodycze
Dzień św. Marcina to nie tylko rogale. Z czym jeszcze wiąże się to święto?
Słodycze
Do kogo należy panettone? Świat bije się o tradycyjną babę świąteczną
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił