Podobnie jak w świecie mody czy sztuki, gastronomią także rządzą długookresowe trendy oraz chwilowe tendencje, które równie szybko przychodzą, co odchodzą. Nowości występują w branży regularnie i pojawiają się w jej rozmaitych sektorach – zaczynając od wystroju lokalu czy obsługi gości, po rozwiązania, które żądni wyjątkowych smaków foodies widzą już jako efekt finalny na talerzu.
Restauratorzy na bieżąco śledzą nowe trendy, by lepiej rozumieć potrzeby konsumentów oraz wyróżnić się wśród konkurencji. Producent włoskich wód mineralnych S.Pellegrino i Acqua Panna, postanowił wytypować smaki i potrawy, które w nadchodzącym roku zdominują nasze kulinarne wybory. Część z nich może wydać się dość oczywista, ale niektóre propozycje są naprawdę zaskakujące.
Kuchnia molekularna powróci
Według raportu „Food Trends 2023” przygotowanego przez S.Pellegrino oraz Acqua Panna, w 2023 roku będziemy świadkami powrotu kuchni molekularnej. Ten styl, niegdyś rewolucyjny, z czasem stał się tak powszechny i tak często powielany przez szefów kuchni, że nastąpił gwałtowny odwrót od kuchni molekularnej, która przestała dobrze się kojarzyć.
Czytaj więcej
Polska kuchnia należy do jednych z najbardziej lubianych na świecie. W czołówce rankingu „Taste Atlas” od lat króluje jednak kuchnia śródziemnomorska.
Zdaniem autorów raportu w 2023 roku możemy być świadkami powrotu do technik spopularyzowanych przez kuchnię molekularną. Ich podstawowym założeniem jest zmiana tekstur produktów. Zmiana tradycyjnych dań w pianki czy żele smakowe, liofilizacja jedzenia, zagęszczanie czy technika powolnego gotowania sous vide – to zaledwie kilka ze technologii, z którymi kojarzyć się może ta kuchnia. Chodzi o to, by zaskoczyć gości oraz sprawić, by posiłek stał się fascynującą przygodą kulinarną i eksperymentem.